Matkamuistoja
  • Luokitus 78.99
  • Nidottu, liepeellinen
  • 130 x 207 mm
  • 256 sivua
  • Kansi: Timo Ketola
  • ISBN 978-951-851-391-2

Matkamuistoja

Ilmestynyt 24.5.2012

OSTAprinted book

Sekoilua julkkispiireissä! Kokaiinia mallityttöjen pakaroilta! Itsetuhoista käyttäytymistä ja irstailua! Näitä asioita et löydä tästä kirjasta.

Anssi Kelan Matkamuistoja kuorii tähteyden kalsarisilleen ja paljastaa miten vähäistä kaikki loppujen lopuksi on. Savuttavia keikkabusseja, tuulikaapin kokoisia takahuoneita, odottelua tunkkaisissa hotelleissa ja tomaatteja kasvissyöjille.

Kirja poimii lukijan kiertueelle ja kertoo yleisönsä kadottaneesta laulajasta, joka yrittää löytää tien takaisin huipulle. Matkamuistoja on hysteerisen hauska tarina muusikkona olemisesta – oudoista sattumuksista, soittamisen riemusta ja kavereista, jotka luovat ympärilleen täysin oman maailmansa.

Hyppäämme takaisin autoon, Ame räjäyttää moottorin tulille. Lämmityslaitteen lisäksi bussissa on toinenkin vika: ennen kuin sillä pystyy ajamaan, on konetta huudatettava jonkin aikaa kovilla kierroksilla, paineiden pitää nousta.

Levähdyspaikka on tällä välin vetänyt puoleensa muitakin matkailijoita, pysäköintialue on täynnä porukkaa. Kesäinen idylli murskautuu pirstaleiksi, kun kulkupelimme moottori alkaa mylviä perkeleellistä aariaa. Tuomiopäivän masiina oksentaa sisuksistaan valtavan sinimustan, koko tienoota varjostavan pilven. Yskivät ihmiset luovat meihin vihaisia katseita, lapset pitelevät korviaan ja itkevät. Eedenin puutarha on muuttunut polttoöljynkatkuiseksi teollisuusalueeksi Itä-Saksassa.

Helvetti on irti joitakin minuutteja. Sitten paineet kohoavat niin, että voimme nostaa kytkintä. Joku näyttää peräämme keskisormea. Maisema alkaa taas vaihtua, bussin mikroilmasto kuumenee. Monitorimiksaaja lukee Rasmus Nallea pelkissä tangoissa.

Moottoritiellä pamahtaa. Pyhä jysäys, koko bussi heilahtaa ja alkaa vapista. Mitä tapahtui, ajoimmeko miinaan? Rengas vain räjähti, Ame rauhoittelee. Kurvaamme huoltoaseman parkkipaikalle, äänimiehet alkavat vaihtaa varapyörää alle. Minä astelen yhtyeeni kanssa sisään kultaisen kaupungin helmiporteista. Pate Mustajärvi tulee vastaan tuulikaapissa.

SULJE

"Anssi Kelan Matkamuistoja on upeasti kasattu paketti elämänkertaa, keikkapäiväkirjaa ja analyysia suomalaisen muusikon ylä- ja alamäistä ja arjesta."
Jukka Väänänen, Apu 31/2012

"Kela kuvaa kiertueiden ja bändielämän karua arkea, kun hurjan bilettämisen sijaan tärkeintä on estää tylsyyteen kuukahtaminen keikkabussissa ja loputtomissa takahuoneissa. Siitä syntyy komiikkaa, joka saa välillä lukijan nauramaan ääneen, mutta toisinaan tilannehuumori ei avaudu. (--) Hetikittäisestä valittamisestakin voi olla välittämättä, sillä kirjoittajan asenne on viihdyttävän itseironinen."
Hanne Etholén, Metro 20.8.2012

"Minulla oli ennakkoluuloja. Muusikko Anssi Kelasta vuosien varrella maalautunut kuva ei antanut odottaa suuria kirjankaan osalta. Siksi perusteellisen iloinen yllättymiseni teoksesta hämmentää. (--) Kirja havainnollistaa hienosti, kuinka pienestä menestys voi lopulta olla kiinni. (--) Kuvien tasapainottama tuotos sisältää ajoittain vakavahenkisempää pohdiskelua, mutta pääasiassa Kela avaa elämäänsä kepeästi ja maanläheisesti. Tyyli toimii. Kirja tuottaa hyvänmielen hymähdyksiä sekä spontaaneja naurunpyrähdyksiä."
Micke Suopuro, Ruotuväki 13/2012

"Muusikko Anssi Kela on kirjoittanut yhden tämän vuoden hauskimmista kirjoista, Matkamuistoja. Se nappaa lukijan mukaan kiertuelle, jossa yleisönsä kadottanut laulaja yrittää löytää tiensä takaisin huipulle. MAtkamuistoja on hysteerisen hauska tarina muusikkona olemisesta, mutta antaa myös paljon ajateltavaa tuosta kadehditusta ammatista, jonka todellinen luonne on usein kaikkea muuta kuin glamouria."
Pirkanmaan Sanomat 11.7.2012

"Tietynlaisesta karuudestaan huolimatta kirja on aidosti hauska ja lämmin. Tämä johtuu siitä, että Kelan kynä kulkee rasvattuna ja miehen kuiva huumori löytää maaliin hyvällä prosentilla. (--) Oivaltava kurkistus suomalaisen muusikon arkeen."
Ilkka Lappi, Aamuset 6.6.2012

"Hilpeää persmäkeä multiplatinamyynneistä alelaareihin."
Hannu Hurme, Kansan Uutiset Viikkolehti 27.7.2012

"Silmiinpistävää on Kelan soljuva kerronta. Matkamuistoja on niin helppolukuinen , että puoli kirjaa imaisee yhdeltä istumalta. Mitään huttua se ei kuitenkaan ole, vaan mielenkiintoinen tutkimusmatka kiertue-elämään ja julkisen ammatin harjoittamiseen."
Tuukka Hämäläinen, Rytmi 5/2012 

"Matkamuistoja saa lukijansa hyvälle tuulelle. Jos pitäisi valita vuoden sympaattisin kirja, huutaisin ääneni käheäksi Matkamuistojen puolesta."
Eija Komu, Karjalainen 4.10.2012