Suurten elokuvaohjaajien jäljillä
  • Luokitus 77.49
  • Sidottu , suojapaperi
  • 130 × 207 mm
  • 192 sivua
  • Graafinen suunnittelu Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-419-3
  • Ilmestyy 31.3.2012

Suurten elokuvaohjaajien jäljillä

Ilmestynyt 31.3.2012

OSTAprinted book

Matti Kassila, yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista elokuvaohjaajista, vie uudessa kirjassaan lukijan elokuvamatkoille.

Suurten elokuvaohjaajien jäljillä on kuvaus Kassilan omasta matkasta valkokankaan maailmaan. Erityisesti Kassila jakaa tunnustusta häneen vaikuttaneille elokuville ja ohjaajille: kuinka esimerkiksi Bergman, Welles tai vaikkapa Mihail Kalatozov ovat vaikuttaneet Kassilan työhön? Mitä hän näkee, kun kankaalla pyörii Fanny ja Alexander, Citizen Kane tai Kurjet lentävät? Ainutlaatuisella kokemuksellaan Kassila läpivalaisee eri maiden elokuvakulttuuria ja samalla muistelee herkullisesti omien elokuviensa syntyä ja niihin liittyviä sattumuksia ja matkoja.

Kassila on yhtä aikaa poleeminen, aito ja lämminsydäminen. Suurten elokuvaohjaajien jäljillä on tärkeä osa suomalaista elokuvahistoriaa– ja nykyisyyttä.

Elokuvan Kurjet lentävät visuaalinen ilme on sanoinkuvaamaton: se on ilmava, avara, laaja kuin Venäjänmaa, ikään kuin siinä syleiltäisiin Äiti-Venäjää sen suurten kärsimysten hetkillä. Ja samalla se on intiimi kuvatessaan Tatjanan vuosia kestävää sulhasen paluun odotusta. Vasta lopussa hän uskoo, että nuorukainen on kaatunut eikä palaa. Ja silti: elämä jatkuu, kurjet lentävät, ne saapuvat joka kevät ja liitävät maan yllä, vapaina kuin ihmisen sielu, ajatus ja mieli, toiveet ja odotukset. Surun ja kuoleman jälkeen haavat parantuvat ja koettu tuskakin parantaa.

Kurjet ovat kaiken tämän symboli.

Elokuva ei ole propagandistinen, vaikka se oli tekoaikanaan täysin »virallisen totuuden» mukainen. Se kuvaa runollisen käsittelynsä kautta ihmisen elämää, työtä yhteisönsä hyväksi, kärsimystä, toivottomuutta, luopumista, uutta ponnistusta, sitkeyttä – sanalla sanoen sitä mitä ihmisen elämä on, mutta joka korostuu sodan ankarissa oloissa.

SULJE