Teemestarin kirja
 • Luokitus 84.2
 • Sidottu, suojapaperi
 • 130 × 207 mm
 • 256 sivua
 • Kansi: Ville Tiihonen
 • ISBN 978-951-851-443-8

Käännökset:

 • englanti (2014)
 • ranska (2014)
 • saksa
 • italia
 • espanja
 • viro
 • turkki
 • tsekki

Teemestarin kirja

Ilmestynyt 24.1.2012

OSTAprinted bookebook

Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin – ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun – läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon…

Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Samalla Itärannan kieli on kuitenkin kuulasta, tarkkaa ja paisuttelematonta. Esikoiskirjailijalta todellinen taidonnäyte! Teemestarin kirja voitti Teoksen suuren fantasia- ja scifikirjoituskilpailun, johon osallistui yli 350 käsikirjoitusta.

Itärannalle myönnettiin Teemestarin kirjasta Kalevi Jäntin palkinto 2012.

Kaikki on nyt valmista. Seitsemän viikon ajan olen jokaisena aamuna lakaissut teemajalle vievältä polulta lehdet, jotka ovat pudonneet kivilaatoille, ja neljäkymmentäyhdeksän kertaa olen valikoinut niiden joukosta kourallisen, jonka olen sirotellut takaisin kiville, jotta polku ei näyttäisi liiaksi ihmisen lakaisemalta. Se oli yksi asioista, joissa isäni oli aina itsepäinen. Sanja sanoi minulle kerran, ettei kuolleita tarvitse miellyttää. Ehkä ei tarvitsekaan. Ehkä miellytän itseäni. Toisinaan en tiedä eroa. Miten voisin, kun he ovat luissani ja veressäni, kun heistä ei ole jäljellä muuta kuin minä?

En ole uskaltanut käydä lähteellä seitsemään viikkoon. Eilen avasin vesihanan talossa ja pitelin vesileilin suuta sen metallia vasten. Puhuin sille kauniisti ja puhuin sille rumasti ja saatoin huutaa ja itkeäkin, mutta vettä ei liikuta ihmisten murheet. Se virtaa vauhtiaan hidastamatta tai kiihdyttämättä maan pimeydessä, siellä missä vain kivet kuulevat.

SULJE

"Emmi Itäranta luo Teemestarin kirjallaan hyytävän vaikuttavan tulevaisuuskuvan."
Liisa Talvite, Apu 11/2012

"Teemestarin kirja on Teos-kustantamon scifi- ja fantasiakilpailun voittajateksti. Voitto on helppo ymmärtää: Itäranta kirjoittaa sujuvasti, tarina on ehyt, kuvattu maailma todentuntuinen. Teksti on paisuttelematonta, tilanteet realistisia."
Jarmo Papinniemi, Parnasso 2/2012

"Itärannan esikoiskirjaa on hehkutettu monissa kritiikeissä, eikä syyttä. (--) Kieli on hiottua, kirkasta, lähes lyyristä."
Pirkko Soininen, Expressi

5/5 tähteä. "En muista milloin viimeksi olisin lukenut näin kauniisti kirjoitetun ja viisaan tarinan! Emmi Itärannan esikoinen vie heti mukanaan, vaikka luulin inhoavani scifiä."
Susanna Laari, Me Naiset 10/2012

"Vaikka romaani on kerrottu esikoisteoksille ominaisesti minä-muodossa, ei Teemestarin kirjassa ole minäkeskeisyyttä, vaan päinvastoin yhteisöllisyys korostuu. Kirjoitus on kielellisesti kauniisti soljuvaa ja romaanissa ajatellaan syvästi. Teemestarin kirja onkin kokonaisuudessaan todella upea esikoisromaani."
Turun Sanomat, Kaisa Kurikka 26.1.2012

"Itärannan kieli on lähdeveden kirkasta. - - Itärannan hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan. Seremonia symboloi ihmisen sidosta toisiin ihmisiin ja luontoon. Kuten tarinassa todetaan, seremonia on ohi, kun vesi on lopussa."
Savon Sanomat, Helena Miettinen 26.1.2012

"Teemestarin kirja on emotionaalisesti vivahteikas moraalitutkielma, joka ammentaa jännitteensä rakkaudesta, valinnoista ja jäljestä, jonka jokainen jättää maailmaan. Eettisistä ratkaisuista, jotka on tehtävä, vaikka ne tulisivat kuinka kalliiksi."
Helsingin Sanomat, Toni Jerrman 30.1.2012

"Itärannan hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan. Seremonia symboloi ihmisen sidosta toisiin ihmisiin ja luontoon. Kuten tarinassa toistuvasti todetaan, seremonia on ohi, kun vesi on lopussa."
Keskisuomalainen, Helena Miettinen 26.1.2012

"Itäranta kirjoittaa esikoiskirjailijaksi yllättävän syvällistä tekstiä. Esimerkiksi ihmiselämän ja veden kohtalonyhteyden pohdiskelu on häneltä hyvä kirjallinen oivallus."
Erkki Widenius, Lapin Kansa 7.2.2012

"Tästä esikoiskirjailijasta tullaan varmasti vielä kuulemaan, sillä hänen kynänsä jälki soljuu kauniisti ja hänen aihevalintansa on viiltävän ajankohtainen."
Marjo Pihlajaniemi, Ilta-Sanomat 18.2.2012

"Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Esikoiskirjailija Emmi Itärannan kieli on tarkkaa ja paisuttelematonta."
Kulttuurihaitari 1/2012

"Emmi Itäranta luo jännitystä puhtaan veden puutteesta. (--) hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan."
Helena Miettinen, Etelä-Suomen Sanomat 30.1.2012

"Teemestarin kirja on palkintonsa ansainnut. (--) Kertomus tiivistyy lujasti loppua kohti. Viimeiset pisarat ovat kyyneliä."
Lauri Sihvonen, Seura 6/2012

"Romaanista löytyy viisautta ja kauneutta, josta kyllä nauttivat muutkin kuin scifi-harrastajat."
Anelma Järvenpää-Summanen, Maaseudun Tulevaisuus 1.2.2012

"Itäranta rakentaa tarinansa hienosti ja uskottavasti.(--) Itäranta kuvailee vettä runollisen kauiniisti."
Hanna-Riina Aho, Keskipohjanmaa 26.1.2012

"Teemestarin kirja on upea lisä suomalaisen spekulatiivisen kirjallisuuden kentällä ja antaa odottaa kirjoittajaltaan paljon myös tulevaisuudessa."
Sanna Sevänen, Aamulehti 4.2.2012

"Teemestarin kirja on ehjärakenteinen ja uskottava tieteisromaani, jok koukuttaa lukijansa jo toiselta sivulta. Vaikkei olisi ollut pakko, huomasin lukevani kirjan yhdessä illassa. Sitä kai voi pitää hyvän romaanin merkkinä."
Tero Hautamäki, Ilkka 10.2.2012

"Vaikka kirja on tieteisromaani, se on jollain tavalla myös todentuntuinen. Hienosti kirjoitettu esikoiskirja."
Heidi Ylitalo, Suosikki Marraskuu/2012

"Noria kertoo tarinansa niin mukaansatempaavasti ja syvällisesti, etten malttanut keskeyttää loppupuolella lukemista hetkeksikään. Kieli on kaunista ja vivahteikasta ja tulevaisuudenkuva suorastaan pelottavan todentuntuinen. Mieleenjäävä lukuelämys!"
Meri Liukkonen, Metro 6.8.2012

"Itärannan taidokkaasti luoman maailman yksityiskohdat ovat hioutuneet siten, että lukijan on helppo siirtyä karuun maisemaan muovihaudalle ja teemestarin majaan. (--) Teemestarin kirja koukuttaa, vaikka scifikirjallisuus ei yleensä kiehtoisikaan."
Hanna-Mari Hiltunen, Kainuun Sanomat 26.7.2012

"Emmi Itärannan visio on pelottavan todenmakuinen."
Salla Simukka, Demi 7/2012

"Riipaiseva lukuelämys. Vahva tarina, sykähdyttävää kieltä! Näin voi sanoa Emmi Itärannan Teemestarin kirjasta. Romaani voitti Teos-kustantamon viime vuoden scifi- ja fantasikilpailun, eikä syyttä."
Seija Forsström, Itä-Savo 27.5.2012