Voitto kotiin ja muita diplomaattisia selkkauksia
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, yliveto
  • 130 x 190 mm
  • 208 sivua
  • Kansi Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-442-1

Voitto kotiin ja muita diplomaattisia selkkauksia

Ilmestynyt 13.3.2012

OSTAprinted book

Kirjaan Voitto kotiin ja muita diplomaattisia selkkauksia on koottu Raija Orasen rakastetut koiratarinat. Osa niistä on aiemmin julkaistuja ja osa varta vasten tätä teosta varten kirjoitettuja. Onhan Raijan koiraperheeseen ilmaantunut uusi jäsen: Voitto. Hellyttävä höseltäjä ja vilkas taiteilijaluonne.

Kirjassa seikkailevat myös tarinakokoelma Kaikki Doriksesta ja muita ällistyttäviä tarinoita tutuksi tullut Doris von Meinhof-Partanen ja tämän suloinen veli, joka sai viralliseksi nimekseen Sulo Raitis. Se on iloinen alistuja, nöyrä ja valpas. Ja mikä parasta, se ottaa Voiton hellään ja innostuneeseen huomaansa. Omistajansa nämä koirat saavat kihisemään onnesta ja antamaan vaikeitakin lupauksia. Mitäpä ei koiraihminen tekisi lemmikkinsä vuoksi!

Voitto kotiin on koskettava ja viihdyttävä tarinakokoelma. Orasen kyky sanoa sanottavansa tiukan napakasti yhdistettynä jutun kertomisen taitoon takaa iloisia hetkiä Voiton ja muiden tarinoiden äärellä.

Olisin mielelläni vienyt Sulon ulos vapaana, mutta kun olin viimeksi sitä syntiä harrastanut, oli käydä kehnosti. Vaikka Sulo muuten onkin sopeutuva ja tottelevainen, se saattaa saada päähänsä kummallisuuksia. Kuten esimerkiksi sen, että se ryntää kadun ajoväylän yli nähdessään toisella jalkakäytävällä mielenkiintoisen tuttavuuden. En ole sitä kunnolla kouluttanut eikä sillä ole sellaista lahjaa kuin menneinä vuosina Los Bolicesin kaduilla yksin kulkeneella pienellä koiraherralla: se pysähtyi kadun kulmaan ja katsoi ensin, oliko tulossa autoja. Sellaiseen Sulon on yksinkertaisesti liian hömpsö.

Teimme päivän päätteeksi vakilenkin eli kiersimme sataman suulla olevan antiikkisen korean karusellin, jonka lähinurmikoilla kulmakunnan muutkin koirat kävivät nostelemassa jalkaa ja niiailemassa. Paluumatkalla toivotimme hyvät yöt irkkubaarin väelle ja kuuntelimme kotiin päästyä vielä parvekkeella hetken meren huokailua ennen kuin menimme nukkumaan.

Sulo odotti, että olin asettunut kyljelleni ja hyppäsi sitten olkapääni viereen odottamaan, että nostaisin peiton reunaa. Sinne hän sujahti niin kuin aina, polvitaipeisiin, tyytyväisesti urahtaen. 

SULJE

"Riemastuttavaa koiradialogia (--) rakkaudentunnustus koirille (--) Oranen on oivaltavasti pukenut sanoiksi lemmikkiensä ajatukset. (--) Lystikäs kannanotto poliittisesti korrektiin kieleen on dialogi, jonka Sulo käy emäntänsä kanssa."
Anuirmeli Sallamo-Lavi, Keskisuomalainen 26.4.2012

MUUTA TUOTANTOA