Ylitys
  • Luokitus 79.11
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 221 sivua
  • Graafinen suunnittelu Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-447-6

Ylitys

Ilmestynyt 21.2.2012

OSTAprinted book

Maailmankuulu liikuntafysiologi Carmelo Bosco valmentaa huippulahjakkaasta tyttärestään Manuelasta aitajuoksijan. Symbioottinen suhde ja intohimoinen omistautuminen huippu-urheilulle vievät vasta 18-vuotiaan Manuelan Sydneyn olympialaisiin. Urheilu-ura rytmittää kasvua aikuiseksi sisilialais-savolaisessa perheessä, jossa elämä tuoksuu Välimerelle ja Saimaalle. 

Isän äkillinen sairastuminen ja kuolema sysää Manuelan lähtötelineisiin, täysin uuden matkan lähtöviivalle. Jokainen vastaan tuleva aita kysyy vuorollaan suuren kysymyksen: Kuka hän todella on? Kuka isä oli? Mistä on päästettävä irti? Kehen tai mihin uskoa? Voiko elämää vielä rakastaa intohimoisesti? Isän kuolemaa seurasi kriisi, joka johtaa lopulta Manuelan urheilu-uran päättymiseen. Samalla se luo kehyksen kasvutarinalle, jossa ulkoa annetut odotukset ja vanhentuneet mielikuvat siitä mitä pitäisi olla väistyvät totuuden etsinnän lahjomattomalla tiellä, rohkeuden nimissä rakkauden tähden.

Minä olen isän guerriera, isän vahva tyttö. Soturiprinsessa. Isä teki minusta taistelijan. Isä nosti minut viiden vanhana puun oksaan Formian urheiluopistossa ja pyysi testattavia huippu-urheilijoitaan katsomaan mitä tapahtuisi. Roikuin kiinni mandariinipuun oksassa ja vedin hymyssä suin yhdellä kädellä yksitoista leukaa. Eikä se ollut minusta ollenkaan outoa. Isä näki jo silloin, että tytöllä oli leveät hartiat, kapeahko lantio ja lihaksikkaan jäntevä, siro kroppa. Nopeita soluja oli huomattavasti keskimääräistä enemmän.

Hänelle oli syntynyt pieni poikatyttö. Riskinottaja. Peloton aitajuoksija. Taistelija, joka ei helposti luovuttaisi. Jos ollenkaan. Kun olin alta kymmenen, isä hyppyytti meitä, minua ja vuotta nuorempaa siskoani Carlaa, kimmoisuutta mittaavalla hyppymatolla, jonka hän oli kehittänyt kymmenen vuotta aikaisemmin. Matto laski hyppykorkeuden ja nopeiden solujen prosentuaalisen määrän lihaksistossa. Isän mielestä meissä oli ainesta maailmanluokan urheilijoiksi. Yli 82 prosenttia nopeita soluja elimistössä merkitsi vahvaa suuntautumista pikamatkoille ja tarkoitti erittäin korkeaa kimmoisuuskapasiteettia.

Silloin hän päätti opettaa minut uskomaan siihen mihin harva uskoo. Siihen että voisin päästä huipulle. 

SULJE

"Ylitys on värien, tuoksujen ja makujen täyttämä kertomus savolais-sisilialaisesta perheestä, nuoren aitajuoksijan tinkimättömästä harjoittelusta ja kilpailun räjäyttävästä vapaudesta, rakkaudesta, tuskasta ja menetyksestä."
Martti Ripaoja, Savon Sanomat 21.2.2012

"Kannustava kasvutarina (--) Kirja on loistava kannustin pelottomaan ja siten parempaan huomiseen."
Cosmopolitan 2/2012

"Manuela Bosco kirjoitti suomalais-italialaisen aituritytön elämästä rohkean elämäkerran (--) Kirjan ytimessä on isän ja tyttären suhde. Italia, Suomi, melu, hiljaisuus, rakkaus, kunnioitus, viha, pelko, häpeä ja petos vuorottelevat."
Matti Kuusela, Aamulehti 22.2.2012

"Ylitys on kaunis kertomus isän ja tyttären vaikeasta suhteesta, kapinoivasta rakkaudesta, kaipuusta - ja tienhaarasta, jossa kaikki muuttuu."
Jorma Lehtola, Apu 7/2012

"Manuela Bosco ei mene kirjailijana sieltä, mistä aita on matalin. (--) Kirjan synopsis ei jätä kylmäksi. Veri, hiki ja kyyneleet roiskuvat. Niiltä ei voi kirjaa lukiessa välttyä, kun tulisieluiset isä ja tytär ottavat mittaa toisistaan."
Anne Lius-Liimatainen, Keskisuomalainen 31.1.2012