Juha Hurmeelle Sivistyspalkinto 2017

17.11.2017

Kansanvalistusseura (KVS) myöntää Sivistyspalkinnon 2017 kirjailija ja ohjaaja Juha Hurmeelle.

KVS haluaa Suomen juhlavuonna palkita Hurmeen työstä, joka antaa toivoa ja voimaa mennä eteenpäin myös seuraavat 100 vuotta.

Hurme on kansanvalistaja ja herättäjä, jonka puheenvuorot antavat jatkuvasti uutta näkökulmaa aiemmin kirjoitettuun tai esitettyyn. Hän on harvinaisella tavalla tuonut korkeatasoisen ja kantaaottavan teatterin suomalaisten ulottuville pohjoisesta etelään, idästä länteen.

Kuluvana vuonna Hurme on muun muassa kiertänyt eri puolilla Suomea teatterikorkeakoululaisten kanssa ja tuonut paikkakunnille nykyteatteriesityksiä perinteisessä iltamamuodossa. Iltamakiertueen näytelmäosuus perustuu Hurmeen uutuusromaaniin Niemi (Teos) joka on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria, eräänlainen tutkielma pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsevasta niemestä, sen kansasta ja sivistyksestä.

Tuottelias suomalaisten sivistäjä

Hurmeen ohjauksissa on sekä klassikoita että omia näytelmäkirjoituksia. Mukaan mahtuu myös oopperalibretto Joutilas mies. Hurmeen romaaneissa Suomen luonto ja siinä liikkuminen vaeltamalla ja soutamalla ovat tärkeässä roolissa ja lomittuvat maailmankirjallisuuden ja filosofian pohdintaan, kuten teoksessa Nyljetyt ajatukset (Teos). Romaanissaan ja näytelmässään Hullu (Teos) hän muistuttaa, että pohjalla on hyvä olla. Siellä on jalkojen alla tukeva maa, josta voi nousta.

Kansanvalistusseura jakaa Sivistyspalkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Sivistyksellä tarkoitamme empatiaa, suvaitsevaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja maailmasta sekä kasvamista tavoiteltavaan aikuisuuteen, ihmisyyteen ja yhteiskuntaan. Palkinto on perinteisesti ollut nykytaidetta. Tänä vuonna se on kuvanveistäjä Tilla Kekin pronssinen teos Läheisyys 6. Kekki tutkii ihmisen iloa ja surua, vajavaisuutta ja rikkinäisyyttä suurella lempeydellä ja läheisyydellä. Kekin mukaan läheisyys on elämän peruskallio eikä sen kokemiseen aina tarvita edes toista ihmistä.
Palkitsemisesta päätti Kansanvalistusseuran hallitus lokakuussa.

Juha Hurme
• on syntynyt 1959 Paimiossa
• on työskennellyt teatteriohjaajana, kirjailijana ja opettajana
• tunnetaan kiinnostuksestaan suomalaisuuteen ja kulttuurihistoriaan
• asuu Tampereella.

Lisätiedot: Kansanvalistusseura, toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, 050 563 4671
Haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Annu Griñan, 040 759 4532

Uutuuksia