09.05.2019

Miira Luhtavaara ja Stina Saari Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina, onnea!!

Elina Halttunen, Johanna Sinisalo ja Rosa Meriläinen uutuusteostensa kera Akateemisessa kirjakaupassa.

Kustantaja Silja Hiidenheimon muistostipendi Tuukka Pietariselle

22.11.2018

Pietarisen esikoisteoksessa Yksin ja toisin (WSOY, 2018) otetaan laskemisen vaikeus todesta. Miten jokin, vaikkapa ihminen, lasketaan yhdeksi? Voiko sitä olla ilman jotakin toista – kuvaa, sanaa, yhteisöä, kaltaista – joka toisintona, peilikuvana on kuitenkin aina jo hieman toisin.

Pietarisen ankaran lämpimät säkeet pakottavat yhä uudelleen ajattelemaan helppojen vastakohtien, nollan ja ykkösen, ystävien ja vihollisten syntymistä; ei ole tavatonta, että kahden arvon maailmassa ”haarukat kääntyvät veitsiä ja lusikoita vastaan”. Kolmeen laskeminen, olla "kolmatta kuin", on tehtävistä vaikeimpia, ja tätä kohti Yksin ja toisin osaltaan kurottaa.

Yksin ja toisin on leikkiä, mutta mitä vakavainta sellaista. Laskemisen ja toisin olemisen kysymykset eivät ole vailla poliittistakaan painoa: kuka lasketaan ihmiseksi, kuka lasketaan joukkoon? 

 
Silja Hiidenheimon muistostipendillä Teos haluaa muistaa vuonna 2015 menehtyneen arvostetun kustantajan, Teoksen perustajan Silja Hiidenheimon työtä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajana.
Erityisesti runous oli Hiidenheimolle läheinen lajityyppi. 3 000 euron suuruinen stipendi myönnetäänkin tunnustuksena vaikuttavasta runokokoelmasta, -tuotannosta tai työstä runouden hyväksi.
Stipendi jaetaan vuosittain Siljan päivänä 22. marraskuuta.

Uutuuksia