Anu Kaajan Leda ja Marjo Niemen Kaikkien menetysten äiti Runeberg-palkintoehdokkaina

14.12.2017

Runeberg-ehdokkaiksi juuri valitut romaanit, Anu Kaajan toinen teos Leda ja Marjo Niemen viides teos Kaikkien menetysten äiti ovat saaneet ylistävää palautetta pitkin vuotta. Kaajan teos voitti lokakuussa myös Toisinkoinen-palkinnon.
Runeberg-palkinto jaetaan Porvoossa 5. helmikuuta 2018.

Runeberg-raadin perusteluissa todetaan näin:

"Romaanissaan Leda Anu Kaaja (s. 1984) luo häikäisevän, moni­tasoisen pastissin 1700-luvun buduaariromaanista. Kielessä on kepeyttä ja hörsöisyyttä, pursotuksia ja volan­keja. Lukija suorastaan huijataan nauttimaan viettelystä ja odottamaan kliimaksia, jonka hinta on viattomuuden menetys. Kartioiksi leikattujen puiden katveessa, salongeissa ja huvi­majoissa näytellään ikuista inhimillistä komediaa, jonka pohjalla kulkee hyytävä välinpitämättömyyden pohjavirta. Leda on pieni herkullinen moraliteetti, kuin leivos jonka sisälle on piilotettu neuloja."

"Marjo Niemi (s. 1978) on Kaikkien menetysten äiti -romaanissaan luonut ilmaisumuodon käytökselle, jota voisi sanoa eksis­tentiaaliseksi hössötykseksi. Se on vakava tila, jota romaa­nin puhuja Mona kutsuu aivohädäksi. Tempoileva monologi ilmentää sekoamisen, luhistumisen ja hajoamisen kauhua. Imeväisikäiseksi taantuva nainen joutuu elämänsä näyttämölle. Siellä ovat vain tärkeimmät asiat: hän itse ja äidin ruumis, häpeä, syytös ja pelko. Äidin hiljaisuus pakottaa päähenkilön tekemään kaikkein kipeimmät kysymykset ja tunnustukset. Niemi tuo aivan uudella tavalla esille näitä tärkeitä teemoja ja tekee sen nimenomaan kielen avulla, joka sekä arvoituksellisesti, että sävykkäästi kartoittaa rakkautta vaille jääneen ihmisen tragedian."

ANU KAAJA (s. 1984) on kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Salfordin yliopistosta ja käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjan.
Hänen esikoisteoksensa, surrealistinen novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus, oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja sijoittui kilpailussa toiseksi vuonna 2015. Keväällä 2017 Kaaja sai esikoiskirjastaan Jarkko Laine -palkinnon.

MARJO NIEMI (s. 1978) on helsinkiläinen kirjailija, joka kirjoittaa proosaa, näytelmiä ja kolumneja. Hän valmistui dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2004. Samana vuonna ilmestyi esikoisteos Juostu maa, joka sai Tiiliskivi-palkinnon.
Toinen romaani Miten niin valo oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2008. Kolmas romaani Ihmissyöjän ystävyys (2012) oli hurja tutkielma syyllisyydestä ja eurooppalaisten hyväosaisuudesta.
Niemi oli yksi vuonna 2016 ilmestyneen proseduraalisen Ihmiskokeita-kollektiiviromaanin neljästätoista kirjailijasta. Hän on kirjoittanut myös näytelmiä, kuten Juakse ko hullu! (Jyväskylän kaupunginteatteri, 2004), Näytät vieraalta rakas (Teatteri Jurkka, 2009) ja Keskellä ruuhkaa juoksee nainen (Teatteri Avoimet Ovet, 2017). Niemi on Nuoren Voiman Liiton hallituksen puheenjohtaja ja proosabändi Ihmissyöjän ystävien solisti.

Lisätiedot: Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387

Uutuuksia