18.02.2020

Upeat talven kirjat

Finlandia-ehdokkaina Tomi Kontio & Elina Warsta sekä Lena Frölander-Ulf lasten- ja nuortenkirjallisuuden sarjassa

05.11.2019

Häikäisevä kirja suurisydämisistä olennoista meille kaikille

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi valitun TOMI KONTION ja ELINA WARSTAN häikäisevä Koira nimeltään Kissa tapaa kissan on viisas kertomus rajoja murtavasta ystävyydestä, peloista ja niiden voittamisesta. Se on kirja vähäväkisistä mutta suurisydämisistä olennoista, joiden elämän loisto syntyy lempeydestä maailmaa kohtaan.
Tarinan sankarit ovat meidän maailmamme syrjäytyneitä: he ovat niitä, joita kohdatessa vaihdetaan paikkaa metrossa, niitä, joita ei haluta nähdä ja joita ehkä pelätään. En halua politisoida kirjaa, vaan osoittaa lämpimällä tarinalla, että meillä kaikilla on yhtäläinen kaipuu turvallisuuteen, luottamukseen ja rakkauteen”, kuvailee Kontio.
Elina Warsta halusi tuoda kuviin samoja tunnelmia kuin tekstissäkin: viisautta, huumoria, inhimillisyyttä.
Kissa, Näätä ja Koira ovat monikerroksisia, epätäydellisiä hahmoja, niin kuin me ihmisetkin. Lapset lukevat kuvia hyvin tarkkasilmäisesti, ja sitä kuvittaja ei saa työssään unohtaa. Toivon, että jokainen lapsi löytää tekstin ja kuvien kombosta oman tarinansa. Tämä on koko elämän kirja. Sen voi lukea niin lapselle kuin aikuisellekin”, Warsta sanoo.
Kontio jatkaa, että tekstin ja kuvituksen suhteesta tuli kuin ihanteellinen rakkaussuhde; sekä kuvalla että kirjoituksella on vapautensa, jotka yhdessä muodostavat jotain enemmän kuin osiensa summan.
Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä.
finlandia-valintalautakunta

TOMI KONTIO on Suomen tunnetuimpia nykyrunoilijoita. Hänen ja Elina Warstan lastenkirja Koira nimeltään kissa (Teos, 2015) oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kontion lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000.
ELINA WARSTA on arvostettu graafikko ja yksi Suomen palkituimmista nykykuvittajista. Hänen kirjagrafiikkaansa on palkittu lukuisia kertoja mm. Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailussa. Hänelle myönnettiin Lastenkulttuurin valtionpalkinto vuonna 2016.


Rakastettava Nelson Tiikeritassu juhlistaa oikeamielisyyttä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi valitun LENA FRÖLANDER-ULFIN huikeassa lastenromaanissa Nelson Tiikeritassu (Nelson Tigertass, Förlaget) Nelson Maarenki joutuu palaamaan kesälomalta yksin junalla kaupunkiin, kun isoisä tempautuu romanttishenkiseen
seikkailuun kesken leppoisan lomanvieton. Nelson ei kuitenkaan aivan muista, miten kotiin päästään. Pieni päähenkilö joutuu huomaamaan, että kaupunki ei ota avosylin vastaan ketään, joka on erilainen.
Frölander-Ulfin kirjoittama ja kuvittama rakastettava kirja juhlistaa oikeamielisyyttä ja yritystä rohkeuteen.
JAANA NIKULAN hienosti suomentamassa teoksessa yhdistellään railakkaasti ja riipaisevasti eläinhahmoja ja ihmisten maailmaa, jossa totisesti tarvitaan Nelsonin kaltaisia lempeitä ystäviä.
Nelsonin hahmo ilmestyi kiitetyn kirjailija-kuvittajan arkeen jo vuonna 2012, kun hän tuli piirtäneeksi pienen poikahahmon, joka tuntui kyselevän joltakin jotakin. Viereen syntyi pian hieman pelottava nukketeatteritirehtööri.
Nämä kaksi hahmoa alkoivat elää omaa elämäänsä. Kirjoittaessani tärkeintä oli lähettää Nelson juuri sopivan jännittävään seikkailuun. Saa olla reilustikin pelottavaa, mutta lukijan pitää jossain sisimmässään tietää, että Nelson pärjää kyllä.

LENA FRÖLANDER-ULF on (s. 1976) lastenkirjailija ja kuvittaja, joka työskentelee Helsingissä. Frölander-Ulf kirjoittaa sekä suomeksi että ruotsiksi. Ensimmäinen kuvakirja Sagan om prinsessan Bulleribång (Söderströms) yhdessä kirjailija Hannele Mikaela Taivassalon kanssa
ilmestyi vuonna 2006. Frölander-Ulfin Minä, Muru ja metsä (S&S, 2016) oli niin Finlandia Junior -ehdokas, Runeberg-palkintoehdokas kuin myös Toisinkoinen-palkintoehdokas. Keväällä 2018 ilmestyi hänen ylistetty lastenkirjansa Isä, minä ja meri (Teos & Förlaget).
Hänen töitään on ollut esillä monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa kuvitusnäyttelyissä.


Uutuuksia