Fanien odotus palkitaan 7.9. - Emmi Itärannan Kuunpäivän kirjeet on syyskirjojen kuningatar

02.09.2020

Emmi Itärannan fanien odotus palkitaan pian. Maailmalla menestyneimpiin kuuluvan suomalaiskirjailijan häikäisevä, monin tavoin ajankohtainen romaani Kuunpäivän kirjeet ilmestyy ensi viikolla.
Vuosia sitten kustannustoimittajani istutti ovelasti mieleeni ajatuksen, että suomeksi voitaisiin kirjoittaa enemmän avaruusscifiä. Se jäi itämään. Tammikuussa 2017 mieleeni nousi tarinan alkukuva: nainen istuu kahvilassa Kuussa, katselee kohti maapalloa ja ajattelee, ettei voi palata sinne milloinkaan. Kuva kertoi minulle paitsi tulevaisuuden maailmasta, myös menetyksestä ja kodin kaipuusta. Kirja kasvoi näiden teemojen ympärille”, Itäranta sanoo.
Palkitun kirjailijan kolmannessa romaanissa ollaan suurten aiheiden äärellä. Se on omistettu kaikille kotinsa menettäneille. Itäranta teki Kuunpäivän kirjeitä kolme ja puoli vuotta samalla, kun maailma ympärillä koki isoja mullistuksia. Ilmastokriisi paheni, autoritaarisuus ja populismi valtasivat lisää tilaa maailmanpolitiikassa.
Ja kaiken päätteeksi viimeistelin kirjan keskellä koronapandemiaa.
Romaani ei pyrkinyt heijastamaan näitä asioita suoraan, mutta ne eivät voineet olla suodattumatta kirjan todellisuuteen.
Kirjan viimeistelyvaiheessa yllätyin itsekin sen yhtäläisyyksistä nykymaailmaan.
Isossa-Britanniassa asuva, Suomessa parhaillaan vieraileva Itäranta sanoo, että Kuunpäivän kirjeet käsittelee ennen kaikkea surua siitä, että ihmislajin ainoa koti, maapallo, on menetetty sellaisena kuin se oli.
Uskon, että elämme jo keskellä tätä surua suhteessa luonnon monimuotoisuuden katoamiseen ja ilmastokriisiin, jotka ovat nähtävissä ympärillämme. Uskon myös, että näitä menetyksen tunteita on mahdollista ja mielekästä käsitellä fiktion keinoin.
Itärannan kirjoja on käännetty kymmenille kielille. Hänen itsensä englanniksikin kirjoittama, lukijoiden rakastama esikoisteos Teemestarin kirja julkaistiin Yhdysvalloissa ja Isossa- Britanniassa vuonna 2014. Sille on kertynyt englanninkielisen scifi- ja fantasiakirjallisuuden merkittäviä palkintoehdokkuuksia tasaiseen tahtiin. The James Tiptree Jr. Award -raadilta huikea läpimurtoromaani sai kunniamaininnan.
Parhaillaan Teemestarin kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa. Kolmen ja puolen miljoonan euron budjetilla kuvattavan suurtuotannon ohjaa Saara Saarela, ja se saa ensi-iltansa vuonna 2021.

EMMI ITÄRANNAN HAASTATTELUPYYNNÖT: HANNELE.JYRKKA@TEOS.FI, PUH. 050 3222 387

Uutuuksia