Finlandia-kirjailija Juha Hurme teki sen taas – 2.9. ilmestyvä Suomi-romaani tempaisee lukijan vimmalla ja viisaudella mukaansa

02.09.2020

Juha Hurmeen Suomi on itsenäinen jatko-osa Finlandia-palkitulle Niemi-romaanille. Edeltäjänsä tavoin uusi, 2.9. ilmestyvä romaani tempaisee lukijan vimmalla ja viisaudella mukaansa ”kesteihin maailmankaikkeuden keskipisteessä nimeltä Suomi”.

Hurme alkoi kirjoittaa itsenäistä jatko-osaa Niemelle, koska Kalevala Fest -hanketta hänen kanssaan luotsaava muusikko Tuomari Nurmio sellaista toivoi.

Ja taisin itsekin pyytää itseäni kirjoittamaan. Siitä alkoikin tavanomainen, monisuuntainen venkoilu kohti lopputulosta. Ensin kirjasta piti tulla uusi Kalevala, sitten jättiesipuheella varustettu minieepos, ja kolmannessa vaiheessa pelkkä esipuhe ilman eeposta. Sen sitten kirjoitinkin, ja matkalla huomasin, että siitä tuli Niemen ilkeä sisarpuoli Suomi”, Hurme kuvailee.

Kirjaa varten Hurme uppoutui tuttuun tyyliinsä kaivamaan esiin uutta – kaikesta, mitä eteen sattui kirjastoista, arkistoista ja museoista – aikahaarukkana Sotkan muna ja nykyhetki.

Toisin sanottuna, raportoin kirjassa innoissani tuoreiden opintojeni tuloksia.

Kirjoitusprosessissa apuna oli hänen toinen työnsä, toimiminen Kansallismuseon uusittavan perusnäyttelyn (vuodesta 1000 vuoteen 1917) suunnittelu- ja käsikirjoitustiimissä. Kansallismuseon asiantuntijat avasivat monta upouutta näkökulmaa. 

Mitä uutta tulikaan vastaan?

Ennen vanhaan oli kamalaa. Nykyisinkin asiat ovat tunnetusti vinksinvonksin ja koko planeetta rutisee liitoksissaan, mutta silti moni seikka on paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Näin ollen on syytä lakata vinkumasta ja valittamasta, ja sen sijaan alkaa omalta kohdaltaan huoltaa tätä kuuppaa kuntoon.

SUOMI-ROMAANI JULKISTETAAN JUHA HURMEEN JA TUOMARI NURMION LUOTSAAMAN KALEVALA FESTIN ”KALEVALA ELÄVÄNÄ TAI KUOLLEENA” -KLUBILLA KESKIVIIKKONA 2.9. G LIVELABISSA (YRJÖNKATU 3) KLO 19.

 

Uutuuksia