Hanna Jensen voitti Lause-Finlandian

21.03.2014

Vuoden 2013 paras lause: ”Isä eli hyvän kuoleman.”

Tampereella neljättä kertaa järjestettävät Suomen pienimmät kirjamessut, Vihtorin kirjaston kirjamessut jakaa Suomen pienimmän kirjallisuuspalkinnon, Lause-Finlandian. Palkinnon tarkoituksena on osoittaa arvostusta lauseelle, tuolle kirjallisuuden DNA-järjestelmän tärkeimmälle osalle.

Suomen kieli muuttuu ja kehittyy. Se kukoistaa ja rapautuu. Lauseet tulevat, lauseet menevät. Jotkut lauseet puristuvat kansankunnan yhteisen tajunnan majakoiksi kuvaten täsmällisesti sitä mitä on ja mitä ei ole.

Palkintoraadin perustelut

Hanna Jensen:
940 päivää isäni muistina (Teos 2013)

”Isä eli hyvän kuoleman.”

Koskaan aiemmin maapallon pohjoisella puoliskolla ei ole elänyt yhtä paljon ikääntyviä ihmisiä. Koskaan aiemmin ihmiset eivät ole eläneet yhtä pitkäikäisiksi. Olemme ihmiskuntana uudessa tilanteessa – ja niin olemme ihmisinäkin. Emme tiedä miten elää vanhuuden kanssa.

Huipputasolla kieltä käytetään niin hyvin, että voisi kuvitella kielen käyttävän kirjoittajaa. Miten kirjoittaa oman isän hiipumisesta kohti kuolemaa elävästi? Hanna Jensenin lause on kirkas ja rohkea. Jos lause voi synnyttää toivoa, lause on silloin kuolematon.

Ehdokkaat on valinnut ja voittajan on nimennyt tuottaja, Supertemp ja kirjailija Marko Kulmala.

Palkinnon arvo on nolla euroa.

Lisätiedot:
- palkintoraati, Marko Kulmala 050-466 6665
- Minna Hyytiäinen, Vihtorin kirjaston kirjamessut 0500 907157

 

Uutuuksia