Huikeaa kesälukemista Pertti Lassilalta, Leo Torvaldsilta sekä Kristiina Lähteeltä ja Julia Vuorelta

20.06.2019

Pertti Lassila vie jälleen lukijan sydämen mukanaan juuri ilmestyneellä romaanillaan Kovassa valossa. Upea uutukainen piirtää äärimmäisellä herkkyydellä esiin kahden naisen elämät 1900-luvun alkupuolen Helsingissä.
Lassilaa on pitkään kiinnostanut suomalaisen yhteiskunnan kehitys ja muutos niin kutsutusta ensimmäisestä tasavallasta toiseen tasavaltaan. Sitä hän on tarkastellut tavallisten ihmisten avulla.

Käsittelemäni aika on kirjallisuudessa ja muutoinkin monesti nähty sotien ja kriisien draamana. Olen tutkinut sitä toiselta taholta: ihmiset elävät aina tavallista elämäänsä, eivät romaania varten.
 
Ilmeistä Lassilan mukaan on, että se, mitä nimitetään sääty-yhteiskunnaksi, ei lakannut ihan nopeasti.

Se jatkui ihmisten mielessä kauemmin kuin usein ajatellaan.

Kirjoittamalla hehkutettu kirjailija ja pitkän linjan kirjallisuudentutkija halusi ilman maailmankuvaa tai teoriaa pohtia ja ymmärtää ihmistä siinä todellisuudessa, jossa hänen on elettävä.

Matkalla kohtaa yllätyksiä, ja ne ovat palkinto matkan vaivoista. Romaani taas vastustaa kielen automatisoitumista, joka julkisessa kielenkäytössä tylsistää sekä kielen että ajattelun.
 
Leo Torvaldsin ensi viikolla ilmestyvä esikoisromaani Olin tosiaan onnellinen on raivopäisen hauska ja raivostuttavan kärjekäs teos menneisyyden ymmärtämisestä, seksuaalisuudesta ja rakkaudesta. Väkevän romaanin tarkka, ilmava ja ylitse lyövä kerronta saattaa sokeerata, mutta vaikea kirjaa on käsistään laskea.

Kirjoittamisen matka oli Torvaldsin sanoin upea, kaunis ja täydellinen.

Samalla myös kivulias ja pelottava. Oikeastaan se vei sellaiselle rajalle, jonka toisella puolella ei ollut enää mitään. Se oli kaunis paikka. Se oli kai sen hyväksymistä, että me ihmiset kuolemme, halusimme tai emme. Eikä siinä ole mitään pelättävää. Siitä kai kirjan päähenkilön, Leon, pyrkimyskin tuli: halusta elää ikuisesti.

Televisio-ohjelmia ja kuvatarkkailijan töitä tekevälle Torvaldsille esikoisluomus on ensisijaisesti kirja valaistumisesta.

Se voi kuulostaa melko suurelta tai epämääräiseltä, mutta kun sitä ajattelee tarkemmin, se on ihan selvää. Me ihmiset synnymme, elämme ja kuolemme. Elämässä on alku keskikohta ja loppu, aivan niin kuin tällä romaanillakin. Elämän aikana tulisi ymmärtää, ettei mitään erillistä minää ole olemassa, että olemme kaikki samaa.

Samastamme itsemme usein johonkin ulkoiseen: ammattiin, uskontoon, poliittiseen ideologiaan, tunteisiin, ulkonäköön, rahaan tai vaikkapa vain uuteen puhelimeen, jossa on ip-osoite.

Luulemme tulevamme onnellisiksi ulkoisista asioista. Ne tuovat vain hetken hymyn, sitten on taas tyhjää. Todellisuudessa tarvitsemme vapautta. Lopullinen vapaus, valaistuminen, on päästä irti mielen kahleista. Se ei ole helppoa, jopa kahleiden näkeminen on vaikeaa. Siksi monet eivät edes yritä. Kirjan ydin on kuolemattomuus, että meissä kaikissa on jotain kuolematonta, joka syntyy uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.
 
Runoilija, suomentaja Kristiina Lähteen ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija Julia Vuoren juuri ilmestynyt rakastettava, visuaalisesti huikea lastenkirja Arhippa kevään korvalla jatkaa kanarianlinnun ja taksikuskin lämpimän humoristista road tripiä. Se on kuvaus ystävyydestä, kauneudesta ja kevään tulosta.

Lähde toteaa, että Arhipasta ja Suhosesta on tullut tekijäkaksikolle jo jonkinlaisia fiktiivisiä perheenjäseniä.

Tunnemme heidät ja tiedämme kuinka he toimivat – usein päällisin puolin vastakkaisesti: Arhippa on utelias ja spontaani, Suhonen harkitseva ja sydämellinen. Yhdessä he ovat aika hassu mutta onnellinen pari.

Juuri kevään korvalla maailma aukeaa Arhipalle: se näkee lukemattomia uusia paikkoja ja kuulee hämmästyttäviä asioita esimerkiksi aurinkokunnasta. Arhippa saa myös tietää kuuluvansa tuhansien ja taas tuhansien lintujen maailmanlaajuiseen perheeseen.

”Ennen kaikkea se ymmärtää, että kaiken ison ja käsittämättömän keskelläkin sillä on aina pesä ja turva ystävyydessä Suhosen kanssa. Suurinta koko suuressa maailmankaikkeudessa on ystävyys ja rakkaus", Kristiina Lähde tiivistää.


Lisätiedot: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, puh. 050 3222 387, hannele.jyrkka@teos.fi

Uutuuksia