Huippukiinnostavat tietokirjat beatlemaniasta ja media-alan vaikuttajasta Erkki Laatikaisesta

25.09.2017

Tänään ilmestyy kaksi upeaa katsausta menneeseen!

Toimittajat Mikko Vienonen ja Juha Niemi ovat koonneet kaiken löytämänsä aineiston aikalaislähteistä alkaen ja kirjoittaneet erinomaisen kirjan beatlemaniasta. Yeah! Yeah! Tässä tulemme! – Beatles Suomessa kertoo huippukiinnostavaa tarinaa siitä, millaiseen Suomeen Beatles-ilmiö aikanaan rantautui ja mitä siitä seurasi, vaikka bändi ei koskaan näillä main esiintynyt.

Odotettu uutukainen tarjoilee Beatles-ystäville ja -faneille myös yksityiskohtia, joiden havaitseminen yllätti moneen kertaan tekijäkaksikonkin.

"Tämä on ollut kerrassaan, ettemme sanoisi, Magical Mystery Tour. Yllätyksiä tuli lähtien siitä, että Beatles osoittautui Suomessa vielä isommaksi ilmiöksi kuin olimme uskoneet. Se on vaikuttanut todella laajasti täkäläiseenkin kulttuuriin ja mediaan."

Yllättäviä yksityiskohtia löytyi melkein aiheesta kuin aiheesta, listamanipuloinneista täkäläisten "Piitlesien" seikkailuihin.

"Yksi herkullisimmista yllätyksistä liittyy kohtaamiseen, jossa Ringo pyysi kahta suomalaistyttöä hotellihuoneensa suihkuun."

Yllätys oli sekin, miten suurena ilmiönä Beatles on pysynyt hajoamisensa jälkeisinä vuosikymmeninä. Suomessa se on itse asiassa tällä hetkellä suurempi ilmiö kuin koskaan sitten 1960-luvun.

Kirjaidea ehti muhia vuosien ajan. Vienosen käydessä läpi Suosikin vuosikertoja Kansalliskirjastossa lehden historiikkia varten alkoi valjeta se, että aineistoa Beatlesin Suomen-vierailuista löytyi kovinkin runsaasti. Myös oman 12-vuotiaan pojan yllättävä julistautuminen Beatles-faniksi antoi kirjaprojektille vauhtia.

"Kirjamme tulee sivumennen kertoneeksi itse asiassa koko suomalaisen pop- ja nuortenlehdistön ratkaisevien vuosien historian. Suomalainen nuortenlehdistöhän käytännöllisesti katsoen syntyi vasta 60-luvun alussa, ja juuri Beatles muokkasi sitä erittäin merkittävästi."

Olli Matikaisen kirjoittama Kivikkopellon poika – Erkki Laatikainen 1946-2013 on vaikuttava kertomus vaatimattomista maalaisoloista ponnistaneen miehen kunnianhimosta, menestyksestä ja vallasta, mutta myös sen kaiken hinnasta. Samalla se laajenee tutkielmaksi Suomen lähihistoriasta, suurten ikäluokkien kokemuksesta, muuttuvista poliittisista aatteista ja mediamaailman murroksesta lehtiotsikoiden takaa nähtynä.

Elämäkertaa lähdettiin laatimaan omaisten aloitteesta, tilaustyönä Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella.

"Hyvin pian kävi kuitenkin selväksi, että kyseessä on ammatillisesti ja inhimillisesti erittäin mielenkiintoinen hanke – ja haastava. Kunnianhimo nousi työn edetessä niin kirjoittajalla kuin tilaajalla", historioitsija Matikainen sanoo.

Poikkeukselliseen valta-aseman Keski-Suomessa saavuttaneen Laatikaisen henkilökohtaisesta arkistosta löytyy hänen päiväkirjamerkintöjään ja kirjeenvaihtoaan, joten elämäkerta oli mahdollista rakentaa historiantutkimuksen perinteisesti käyttämien lähteiden varaan.

"Laatikaisella oli tapana printtailla sähköpostejaan: uskoakseni sähköposteja ei vielä tässä laajuudessa ole Suomessa aiemmin voitu käyttää tutkimuksen lähteenä."

Matikainen toteaa, että lyhyt aikajänne tapahtumiin ja henkilöihin nähden on nykyhistorian kirjoittamisen haastava erityispiirre. Lähihistoriaa kirjoitetaan keskellä edelleen eläviä ihmisiä ja kesken olevia tapahtumasarjoja.

"Työn aikana kävi selväksi, että Keski-Suomessa huomattavan valtaaseman saavuttanut ja journalistina poikkeuksellisen uran tehnyt Erkki Laatikainen jakaa edelleen jyrkästi mielipiteitä. Elämäkerran tehtävänä ei ole nostaa päähenkilöä jalustalle, mutta ei myöskään yrittää pudottaa häntä sieltä alas. Uskonkin elämäkerran tuovan pohdittavaa sekä Laatikaisen ihailijoille että häneen kriittisesti suhtautuneille."

Komean kirjasyksyn kaikki teokset on esitelty Teoksen kotisivuilla: www.teos.fi

Lisätiedot: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Uutuuksia