Huhtikuista huippulukemista - uutukaiset Minna Lindgreniltä, Rosa Meriläiseltä, Siiri L'Ecuyeriltä & Christoffer Forsmanilta ja Anna Sörenssonin Mat-tiimiltä

04.04.2019

Huippulukemista huhtikuulle!

Minna Lindgrenin kiivaasti odotettu uusi romaani Kaukorakkaus on riemastuttava ja surumielinen kertomus kaipuusta ja menettämisestä. Kansainvälisestikin rakastetun Ehtoolehto-sarjan yhdeksänkymppisten sankarittarien ja Vihaisen lesken räväkän seitsemänkymppisen naishahmon kehittelemisen jälkeen Lindgren halusi tarttua miesnäkökulmaan.

Niin usein puhutaan mummoista ja tyypitellään isoja ihmisryhmiä ennakkoluulojen mukaisesti. Olen jo pitkään tarkkaillut vanhoja miehiä.

Miehetkin elävät nykyään pitkään eikä 1930-luvulla syntyneitä ole enää sota harventanut. Romaanin Kaukon ikäisissä miehissä on paljon naisten passaamia uramiehiä. Kun vaimo sairastuu, vanhat miehet joutuvat opettelemaan taloustyöt ryhtyessään kodin hengettäriksi ja omaishoitajiksi.

Se kai oli alkusysäys, sympatia ja empatia näitä kaikkeen elämän lopulla sopeutuvia kohtaan. Kaukohan on kovin positiivinen ja suhtautuu myönteisesti elämän tarjoamiin haasteisiin. Mutta toinen sysäys oli iän myötä toisinaan kasvava muistelu, oman elämän läpikäynti, ja tässä tapauksessa nostalginen rakkaus, ylittämättömän ensirakkauden muistelu ja kaipaaminen.

Lindgren myöntää ihastuneensa aika lailla Kauko Koskiseen. Muutenkin hän nauttii kirjoittamisesta, aivan erityisesti romaanin rakentelusta.

Kirjasta tuli vähän vakavampi ja pohdiskelevampi, ehkä jopa filosofisempi kuin aiemmista. Mitä ovat muistot? Mikä on totta ja mikä mielikuvitusta tai jopa virtuaalista?

Toki tarjolla on aiempien kirjojen lailla lindgrenmäistä oivallista huumoria ja piikkejä nyky-yhteiskunnan suuntaan.

Rosa Meriläisen vahva kolmas romaani Virhe on koskettava teos halusta, himosta, politiikasta ja taiteesta. Kirjan ensimmäinen versio syntyi ällistyttävällä tahdilla parissa viikossa Meriläisen luettua Crister Pursiaisen Trotski-elämänkerran, jossa kerrottiin lyhyesti brittikuvanveistäjä Clare Frewenin ja Trotskin romanssista.

Pitkä kirjoitusprosessi on ollut monissa rooleissa työskentelevälle kirjailijalle puhdistava kokemus.

Olen voinut käsitellä omia kolhujani ja virheitäni julkisuuden kanssa turvallisen fiktion kautta. On saanut pitää omaa elämäänsä ikään kuin käden mitan päässä. Rakkaustarinaa kirjoittaessa sain käsitellä erästä tärkeää ihmissuhdetta, joka minulla nuorempana oli. Tämä romaani on ollut turvasatama, jossa olen saanut kuvitella miltä tuntuisi, jos itsetunto olisi kohdillaan, suorastaan ylikunnossa.

Rakastumisen hetken huuma saattaa näyttää maailman silmissä virheeltä, mutta romaani näyttää, kuinka ylpeästi virheensä voi kantaa – ja mikä tärkeintä, kuinka ne voi saada myös anteeksi.

Oma poliittinen urani jäi lyhyeksi tekemieni virheiden vuoksi. En kyennyt antamaan niitä itselleni anteeksi. Minua neuvottiin: ’Jos osoitat kahdeksan vuotta nöyryyttä olemalla takarivissä hiljaa, tämä voidaan unohtaa.”

Meriläinen sanoo seuranneensa hämmentyneenä mm. sitä, kuinka pääministeri Anneli Jäätteenmäeltä tuki liukeni hetkessä, miten hänet jätettiin yksin kaatumaan. Sanottiin, että näin kohdellaan naista politiikassa. Että naisen tekemä virhe on kohtalokas.

Mitä paskapuhetta, miksi ihmeessä uskoin sen olevan totta. Ei naisen tekemä virhe ole kohtalokas. Tämä on toisten mahdollisuuksien maa, jokainen voi saada virheensä anteeksi. Tämä kirja on omistettu virheille – ja anteeksiannolle!
 
Mitä on palomiehen arki – tai oikeammin pelastajan? Siiri L’Ecuyer ja Christoffer ”Toffe” Forsman pureutuvat seikkaperäisesti kysymykseen huippukiinnostavassa tietokirjassaan Pelastamisiin. Pelastajana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevälle Forsmanille keskeistä oli saada näkyville pelastajan työn monipuolisuus ja kokonaisvaltaisuus. Pelastustoimella oli pari vuotta sitten Suomessa yli satatuhatta tehtävää – lähes kaksitoistatuhatta tulipaloa, yli viisitoistatuhatta liikenneonnettomuutta, mutta valtava määrä myös muuta, sairaskohtauksiin reagoinnista eksyneiden kuuttien siirtelyyn.

Kirja tuo esiin erityisesti sen, kuinka vanhanaikainen on ’ kovan jätkän myytti’. On tärkeää olla oma itsensä ja rehellinen itselleen. Pelastajaakin saa sattua”, sanoo Forsman, joka on tällä hetkellä ajankohtainen myös tv:n suositun Bachelor-kisan tähtenä.

Kirjan toinen tekijä, Palopäällystöliiton viestintäpäällikkö Siiri L’Ecuyer sanoo, että turvallisuus- ja pelastusala kiinnostaa nykyään tosissaan suurta yleisöä.

Se on uusi musta! Pelastusala liittyy niin moneen asiaan arkisessa turvallisuudessamme. Tärkeää oli nostaa näkyville paitsi rautaisten ammattilaisten arvokasta työtä, myös aitoa ihmistä pelastajan virka-asun takana: pelastaja on usein siellä, missä ihminen on hädässä, kaipaa apua tai opastusta.

Kaksikko haluaisi innostaa kaikkia huolehtimaan enemmän omasta ja läheisten turvallisuudesta.

Ottakaa kaikki irti arjesta, sillä mikään ei ole itsestään selvää. Olkaa kiitollisia jokaisesta päivästä ja huolehtikaa toisistanne”, Forsman kiteyttää.

Ruotsalaiskokki Anna Sörensson perusti vuonna 2014 Helsingin keskustaan lounasravintolan, jonka sydämen muodostavat herkulliset kasvisruoat. MAT-ravintolasta tuli nopeasti huippusuosittu, lounasjono on kiemurrellut pihallekin asti.

Haluan todellakin, että ihmiset nauttisivat enemmän vihreää! Se ei ole vaikeaa, kasvisruoka on täyttävää ja siitä voi tehdä vaikka miten makoisaa.

Nyt on koittanut hartaasti odotettu hetki, kun ravintolan asiakkaat pääsevät itse kokkaamaan samoja huikeita herkkuja. MAT-ravintolan omistajan ja pääkokin Anna Sörenssonin, Ebba Håkansin ja Emma Sarpaniemen Ruokaa-kirja (suom. Jenni Pitkäniemi, Mat, Förlaget) tullaan varmasti viemään käsistä!

RUOKAA/MAT-KIRJAN KAIKILLE AVOIMET JULKISTAMISJUHLAT MAT-RAVINTOLASSA (Iso Roobertinkatu 20-22) LA 13.4. klo 11-16.

Lisätiedot: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, puh. 050 3222 387, hannele.jyrkka@teos.fi

Uutuuksia