J. P. Pulkkisen Sinisiipi aloittaa häikäisevän Vantaa-rikosromaanien sarjan

09.05.2018

J.P. Pulkkinen aloittaa tänä keväänä tyystin uudenlaisen vaihteen kirjailijana. Ensi viikolla starttaavassa Vantaa-rikosromaanien sarjassa moninainen ja viiltävän harmaa kaupunki nousee yhdeksi kirjan päähahmoista, niin vetävän svengaavasti Pulkkinen vangitsee kerrontaansa sen olemuksen. Vantaa-päivänä tiistaina 15.5. ilmestyvä Sinisiipi onkin kevään kirjatapauksia – Vantaan jälkeen emme enää ole entisellämme.

Pulkkinen itse muutti Helsingin maalaiskuntaan, tulevalle Vantaalle, vuonna 1966 ja Vantaalta Helsinkiin 1982.

"Puhutaan formatiivisista vuosista, niistä jotka muovaavat ihmisen siksi, mikä hän on. Palaan aina tekemään selkoa suhteestani Vantaaseen. Näissä paikannimissä on jotain, mikä kajahtaa jylhästi: Keimola, Kivistö, Kannisto, Vantaanpuisto, Tikkurila, Ruskeasanta, Korso, Hakunila. Loin yhden lisää: Kallisto."

Kirjailijan isä Jorma Pulkkinen toimi apulaisnimismiehenä ja apulaispoliisipäällikkönä Helsingin nimismiespiirissä ja Vantaan kihlakunnan poliisilaitoksella vuodet 1966–1999.

"Hän ei paljon töistään jutellut, enkä minä – poliisin poika – tajunnut kysyä silloin kun vielä olisin ehtinyt."

Oli luotava fiktio, jossa kuvataan sitä, mihin hintaan kaupunkia on rakennettu, minkälaisia valtapelejä niin poliitikot, rakentajat kuin poliisit ovat kohdanneet. Ja kohtaavat yhä.

"Vantaan elinkeinojohtaja sanoi jokunen vuosi sitten haastattelussa, että Vantaa on tuomittu kasvuun. Lause tarttui mieleen. Se olisi voitu sanoa jo 1960-luvulla, kun maaltamuutto alkoi tuntua kunnolla."

Kirkonkylien paikkakunnasta alettiin muokata autokaupunkia. Se muuttui ikuisen putkiremontin maisemaksi. Kirjailija, toimittaja Pulkkinen halusi kuvitella ihmisiä, jotka elävät tässä muutoksen pysyvyydessä ja kantavat itsessään pientä vantaalaista.

"Vantaa voi amatöörille näyttää läpikulkupaikalta ja halpojen neliöhintojen asuinreservaatilta. Mutta se on myös 600 vuotta sitten syntynyt paikkakunta, jonka kylkeen kasvoi Helsinki-niminen naapuri. Se on paikka, joka herättää kotiseuturakkautta. Ja se on aika iso kaupunki. En lähtisi esittämään vähätteleviä kommentteja piinkoville vantaalaisille. Olen epähuomiossa yrittänyt."

Halusi kirjailija tehdä myös kunniaa seudun alkuperäisille asukkaille, eläinkunnan edustajille. Kirjan nimi on peräisin perhoslajilta ja edustettuina on muitakin jaloja siivekkäitä ja nelijalkaisia.

"Kun me ihmiset aikanaan saavutamme maalin ja olemme viimeistelleet oman tuhomme, he palaavat hoitamaan poliisi- ja rakennustointa."

J.P. PULKKINEN PUHUMASSA ENSIMMÄISESTÄ VANTAA-RIKOSROMAANISTAAN VANTAA-PÄIVÄN TAPAHTUMASSA 15.5. VANTAAN KAUPUNGINMUSEOSSA (HERTAKSENTIE 1 ) KLO 15. HAASTATTELIJANA KUSTANNUSTOIMITTAJA MAARIT HALMESARKA.

Lisätiedot: Hannele Jyrkkä, puh. 050 322 387, hannele.jyrkka@teos.fi

Uutuuksia