Juha Hurmeen maailmankaikkeuden kulttuurihistorialle Finlandia-palkinto

29.11.2017

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2017 saa Juha Hurmeen huikea Niemi. Väkevän lennokkaalla hurmemaisella tyylillä se kuljettaa lukijansa maailmankaikkeuden kulttuurihistorian lähteille ja Suomen oloisen niemennökäreen ympäristöön.

Kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Hurme sanoo, että typerä nationalistinen pullistelu ja oma "kunnioitettavan korkea" ikä saivat hänet kirjoittamaan odotetun teoksen.

"Niemi vastaa itselleni asettamaani kysymykseen ' kuka minä olen'. Tämmöiset kysymykset aktivoituvat, kun ihminen lähestyy sadan vuoden ikää."

Niemi perustuu noin 50 vuoden valmisteluihin, joista viimeiset kolme vuotta kului intensiivisesti opiskellen.

"Opintoretkeni on ollut hauska kuin mikä. Pyrin välittämään löytöretkeilijän riemuni lukijalle. Ihmiskunta on mahtava kunta!"

Niemi voitti myös Suomen Kirjasäätiön järjestämän kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden lukijaäänestyksen.

"Ahneuden ja tyhmyyden liitto, hölmöt uskomukset ja pelko siittävät parhaillaan tehokkaasti eriarvoisuutta, väkivaltaa, poliittista sekasortoa ja uuden, karmean kiintoisan trendin: todellisuudesta kieltäytymisen. Taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joilla tämä sotku on selvitettävissä, jottei kehitys apinasta ihmiseksi jäisi pahasti kesken. Mitään muuta keinoa ei ole. Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta", toteaa Hurme juhlapuheessaan.

Hurmeen palkinto on vuonna 2004 perustetun Teos-kustantamon viides Finlandia-palkinto.

 

"Sulkiessani kirjan minulla oli hyvä olo, olin oppinut paljon, ihmetellyt, pudistanut päätäni, nauranut usein."
Elisabeth Rehn, Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsija 2017

Juha Hurme (s. 1959) on julkaissut romaanit Volvo Amazon (2007, Otava), Puupää (2009), Hullu (2012), Nyljetyt ajatukset (2014) ja Niemi (2017). Ylistetyissä kirjoissa omaelämäkerrallinen aines sekoittuu aina fiktiiviseen hurmemaisen puhuttelevasti. Niemen pohjalta on syntynyt myös Suomi 100 000 -iltamakiertue nuorille näyttelijöille, ja tekeillä on näytelmä Suomen kansallisteatteriin.
Palkittuna teatteriohjaajanakin tunnettu Hurme on Yövieraat- ja Nälkäteatterin sekä Suomen kiinalaisen teatterin perustajia. Hän on toiminut niin ikään Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana ja Teatteri Telakan johtajana.

Lisätiedot:
tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä
hannele.jyrkka@teos.fi, puh. +358 (0)50 3222 387
www.teos.fi

Uutuuksia