Katja Raunio sai Kalevi Jäntin palkinnon

02.12.2015

Teoksen esikoiskirjailijan Katja Raunion romaanille Käy kaikki toteen on myönnetty Kalevi Jäntin palkinto. 17 000 euron suuruinen palkinto jaettiin tänä vuonna kolmelle nuorelle kirjailijalle. Palkinnon saivat myös Kristian Blombergin (s. 1975) runoteos Valokaaria (Poesia) ja Iida Rauman (s. 1984) romaani Seksistä ja matematiikasta (Gummerus).

Palkintolautakunnan perusteluissa todetaan, että Katja Raunion (s. 1985) romaani selaa vauhdilla teksteiksi pusertuneen elämän rekistereitä syventyäkseen välillä uskomattoman hienoihin kohtauksiin. Taidehistorioitsijana ja käytännöllisen filosofian opiskelijana toimivan Raunion esikoisromaani oli myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Palkintolautakunnan perustelut Katja Raunion Käy kaikki toteen -romaanista:

"Katja Raunion romaani näyttää, miten kirjallisuus voi olla yhtä aikaa täynnä naurua ja vakavasti otettavaa filosofiaa. Sen Kertoja muotoilee aikansa kuluksi Silver-nimisen opiskelijatytön ystävineen pyörimään Helsingin yliopiston kuppilaan. He ovat humanisteja, ja he tietävät että heitä on liikaa. Filsan opiskelijoiden sakki haluaa erottua massasta, eletäänhän jälkimodernissa spektaakkeliyhteiskunnassa. Some tarjoaa mahtavan väylän profiloitua, mutta myös filosofien nimien pudottelu kesken gruusialaisen kaalivuoka-aterian toimii. Romaanin hahmot elävät lihaksi Guy Debordin teesit kaiken kuviksi kiteyttävästä systeemistä. Kertoja haluaa ihmiskokeillaan selvittää, onko elämä tosiaan vain sarja esityksiä, löytyykö kuvien takaa mitään, esimerkiksi rakkautta. Katja Raunion romaani selaa vauhdilla teksteiksi pusertuneen elämän rekistereitä syventyäkseen välillä uskomattoman hienoihin kohtauksiin. Nuoren kirjailijan kielen taju herättää suuria odotuksia."

Kalevi Jäntin palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäseninä VTM Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto. Nuorten suomalaiskirjailijoiden työn kannustimeksi vuonna 1942 perustettu palkinto on myönnetty kaikkiaan 111 kirjailijalle. Viime vuonna palkinnon saivat Miira Luhtavaara (Teos) ja Antti Salminen (Poesia).

Tiedustelut: Satu Jäntti-Alanko, puh. 050 357 4730, satu.jantti-alanko@fimnet.fi,

Katja Raunion haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387

 

Uutuuksia