Koukuttavia tarinoita teatterista, televisiosta, historiasta ja ihmisestä

01.03.2017

Näitä on odotettu – maaliskuussa luvassa romaani Jenni Linturilta sekä kirjat Birgitta Ulfssonista ja Jorma Sairasesta.

Rakastettu näyttelijä Birgitta Ulfsson kieltäytyi yli 40 vuoden ajan muistelmakirjan tekemisestä, kunnes ruotsalaiskirjailija Stig Hansen tarttui pienen haastatteluprojektin jäljiltä kuin vahingossa toimeen ja loikin kaksikon yhteisistä keskusteluista upean dialogi­kirjan Birgitta Ulfsson - Mikä ettei! (Birgitta Ulfsson med och mot sin vilja, Förlaget).

Lukemattomien teattereiden estradeilta, televisiosta ja radiosta niin Suomessa kuin Ruotsissa tuttu 88-vuotias taiteilija kertoo tänään julkaistavassa kirjassa avoimella, eläväisellä tyylillään muun muassa lapsuusvuosistaan, siitä miten ura näyttelijänä alkoi ja mitä hän ajattelee teatterityöstään ja elämästä ylipäätään.

"Pitäkää hankaluuksia ystävinänne. Älkää paetko! Älkää kääntäkö hankaluuksille selkää! Ei tarvitse piehtaroida siinä miten vaikea on olla ihminen, koska sen tietävät kaikki. Yrittäkää käyttää elämää. Ei pidä luoda ulkoista persoonallisuutta, mutta olisi hyvä tietää minkälainen persoonallisuus itse on. Sitä voi käyttää. Kaikkea voi käyttää. Ennemmin tai myöhemmin", taiteilija toteaa Liisa Ryömän suomentamassa hienossa kirjassa.

Ulfsson sanoo huomanneensa haastattelujen aikana, kuinka vähän hän on ollut kiinnostunut omasta menneisyydestään.

"No en ole niin kamalan kiinnostunut tästä saatanan Birgitta Ulfssonista! Olen kiinni nykyajassa, se antaa tarpeeksi töitä. Mutta kun yksi luukku menneeseen avattiin, sieltä alkoikin tulla paljon. Kai minulla oli sydämellä jotakin, joka pyrki ulos", hän kommentoi Göteborgin-kodistaan.

Varsin kiinnostavasti esiripun takaisia näkymiä ja kirjoittamatonta kulttuurihistoriaa valottaa myös tv-maailmassa pitkään vaikuttanut Jorma Sairanen muistelmateoksessaan Daddy Cool. 27.3. julkaistava ainutlaatuinen tietokirja kertoo paitsi suomalaisesta televisio- ja viihdemaailmasta huipulta katsottuna, myös koko suomalaisen kulttuurin myllerryksistä neljällä vuosikymmenellä.

Sairanen toimi MTV:llä ensin ohjelmahankinnassa ja myöhemmin ohjelma- ja kanavajohtajana, ja kävi välissä perustamassa Nelosta. Jo varhain vauhdin keskellä suomalaisen televisiohistorian yksi tärkeimmistä vaikuttajista päätti, että muistelmat on tehtävä. Kirjan toimittajaksi hän sai journalisti, kriitikko Kalle Kinnusen.

"Kukaan ei ole puhunut sisällöistä ja niiden tekijöistä juuri mitään. Niinpä päätimme tehdä kirjan, joka on helposti luettavissa mutta jonka kyydissä pääsee silti sisälle siihen prosessiin, miten kanavia suunniteltiin ja tehtiin – ja miten vaikeaa sisällön ostaminen ja tuottaminen joskus oli", Sairanen toteaa.

Hän valitsi viihdeohjelmia, rahoitti elokuvia, osti suurimmat sarjat Kauniista ja rohkeista lähtien ja tuli siinä sivussa enemmän tai vähemmän hyvin toimeen maan suurimpien tähtien kanssa. Neljännesvuosisadan ajan Sairanen loi loistavia uria, teki tähtiä ja pelasti imagoja. Kirjassa hän kertoo muiden muassa Spede Pasasesta, Mikael Jungnerista, Kata Kärkkäisestä, Marco Bjurströmistä, Pirkka-Pekka Peteliuksesta ja Markus Selinistä. Ja paljastaa taustoja suurista viihdeohjelmista, kuten Putous, Idols ja Tanssii tähtien kanssa.

Kalle Kinnunen toteaa, että television vaikutusvallan huomioiden tv-sisältöbisneksestä ja sen kulissien takaisesta todellisuudesta on kirjoitettu Suomessa todella vähän.

"Osasyy on varmasti juuri se sama: tv oli pitkään välineenä niin ylivoimainen, että julkisuutta oli helppo hallita. Tämä ei ole millään ohjelmallisella tavalla paljastuskirja, mutta jokaisella sivulla on jokin kiehtova aiemmin salassa säilynyt tieto, painava oivallus tai hauska ja kiehtova anekdootti. Kirjoitusprosessin alussa tuli ilahduttavan selkeästi ilmi, ettei Jormalla ole mitään salailtavaa tai puolusteltavaa – eikä mitään syytä pitää yllä jotain vaalittua julkisuuskuvaa, koska hän itse ei ole julkkis."

"Jorman tiivistämä kirjan motto on asian ytimessä – sanassa show­business on kaksi osaa, show ja business. Tämä kirja kertoo kummastakin", Kinnunen kiteyttää.

Jenni Linturilta ilmestyy 30.3. hartaasti odotettu kolmas romaani Jälleenrakennus. Huikea uutukainen jatkaa aiempien teosten hengessä kertomusta sodan runtelemista ihmisistä, jatkosodasta kotiin palaavista veljeksistä Kalevista ja Olavista. Kaleville kaikki koettu on liikaa ja hänet passitetaan mieliparantolaan hoidettavaksi. Siellä hän polttaa tupakkaa ja käy läpi aikansa edistyksellisimpiä hoitomuotoja.

"Uusi romaani lähti siitä aineistosta, jota pyörittelin Malmi, 1917 -romaa­nissa. Eli pitkälti samojen henkilöiden kanssa jatkan. Henkilöt kiinnostavat minua enemmän kuin mikään muu, se miten esimerkiksi näiden ihmisten elämä jatkuu. Enkä varmaan vielä tässäkään romaanissa saanut rakennettua tarinoita valmiiksi", Linturi sanoo.
Jälleenrakennus käsittelee vavahduttavalla tavalla myös painoa, jonka edelliset sukupolvet pakottavat seuraaville. Vaikka sota on päättynyt, tulevaisuutta ei juuri näy.

Lisätiedot: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Uutuuksia