Leena Krohnilta ja Mika Rätöltä upeat romaanit, Pirjo Lyytikäiseltä Krohn-esseekirja niin faneille kuin uusille lukijoille

29.03.2018

Leena Krohnilta ilmestyy tänään hartaudella odotettu romaani, jonka todellisuutta venyttävät, tarkentavat ja horjuttavat tapahtumat kommentoivat terävästi kohti loppuaan marssivaa maailmaamme.

Upea 13 tarinan kokonaisuus alkoi rakentua, kun kansainvälisestikin ylistetyn kirjailijan pari vuotta sitten kirjoittamat novellit taiteiden yöstä alkoivat saada ympärilleen uusia hahmoja ja tapahtumia.

Kadotuksen kerronta vie samaan aikaan eteen- ja taaksepäin. Krohnin ällistyttävä taito kirjoittaa ikiaikaisista teemoista tulevaisuutta samaan aikaan pelolla ja huumorilla ennustaen vie lukijan syvälle romaanitaiteen ytimeen.

Minkälaiselle matkalle prosessi vei tällä kertaa itse taiteilijan, jonka tuotantoon mahtuu niin palkittuja romaaneja ja novelleja kuin lasten- ja nuortenkirjoja ja esseitä 1970-luvulta alkaen?

"Kirjoittaminen tuottaa aina yllätyksiä. Kirjoittaja tekee jatkuvasti valintoja, mutta tietoisten valintojen ohella kirjoittajaa johdattelee myös tiedoton ja sanojen pilven arvaamattomat liikkeet. Tässä kirjassa jouduin miettimään pitkään lukujen järjestystä, mutta mahdollisesti siitä olisi tullut yhtä hyvä tai parempikin arpomalla. Tämä taitaa muuten olla Donna Quijoten ohella vasta toinen kirjani, jonka taustalla vaikuttaa synnyinkaupunkini Helsinki."

Tänään ilmestyy niin ikään Pirjo Lyytikäisen esseekirja Leena Krohnin tuotannosta. Pilviä maailmanlopun taivaalla – Leena Krohnia lukiessa käsittelee lumoavasti Krohnin tuotantoa kokonaisuutena, mutta keskittyy erityisesti 2000-luvulla julkaistuihin kirjoihin. Krohnin kirjallisuutta pitkään tutkinut Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori kutoo joukkoon myös kiinnostavia rinnastuksia maailmankirjallisuuden klassikoihin, kuten Sartren Inhoon.

"Leena Krohnin tuotanto on kiehtonut minua jo pitkään. Olen aiemmin tutkinut erityisesti hänen varhaisempaa tuotantoaan. Esseiden vapaampi muoto antaa tilaa pohtia ja kuvata Krohnin fantasiaa ja satiiria monista uusista näkökulmista. Toivoin voivani välittää seikkailuni Krohnin maailmoissa myös muille lukijoille."

Hieno esseekirja kuljettaa jo Krohninsa tuntevia yhä uusille poluille, ja kirjailijaa vähemmän tunteville se avaa kokonaisen maailman.

"Krohnin teokset ovat aarreaitta, joka vie nykymaailman ydinkysymyksiin, innostaa todellisuuden pohdintaan ja saa myös unelmoimaan. Joskus pelkät sanat yllättävät, kuvaukset avaavat polkuja itseen ja maailmaan."

Huhtikuun käynnistää väkevä, uljas romaani maailmanlaajuisesti tunnetun Circle-bändin laulaja-kosketinsoittajanakin tunnetulta kirjailijalta Mikä Rätöltä. Ja toki monipuolinen taiteilija tunnetaan myös lukuisista muista bändikokoonapanoistaan sekä työstään näyttelijänä, ohjaajana ja kuvataiteilijana.

Kolmannen kirjan kirjoittamiseen Rätön sysäsi kaksi asiaa: uutisissa jatkuvasti esille nouseva demokratian rappeutuminen ja sinnikäs alasajo sekä trilleri- ja seikkailuelokuvat, jotka ovat hänen sydäntään lähellä.

12.4. ilmestyvässä valloittavassa uutukaisesta Se jokin - kuule härkäpapusi rapisevan ei puutu demokratian mätänemistä, varastettuja kronikoita, maailmanlopun ennustuksia ja tuota härkäpapujen rapinaa.

"Seikkailullinen lento kirjassani johdattaa matkalaisensa suurten kysymysten äärelle, etsimään perisyytä kuvankauniin kotisaarensa yhä kurjistuviin oloihin, jonka traagisia syitä he eivät ymmärrä."

Rättö alkoi kirjoittaa lähtökohtanaan yksi kysymys. Jos itse olisi tilanteessa, jossa pitäisi miettiä uudelle demokratialle 10 ydinkysymystä, mitä ne pitäisivät sisällään. Mitkä olisivat karikkoja, joita tulisi välttää? Perusjalan kysymykset saivat taiteilijan istumaan paperin ääreen ja sysäämään romaanin hahmot vakavan asian ääressä kepeään matkaan.

"Lähtökohtani oli miettiä, minkälaisen ryhmän – huonompiosaisia, heikkouksiensa kiusaamia ihmisiä – lähetän metsästämään ja unelmoimaan oikeudenmukaisempaa ja tasapainoisempaa maailmaa, jossa käsitys järjestelmästä ja itsestä sen osana olisi mieluista. Lähetin tämän seitsikon matkaan rakentamaan ja päivittämään demokratian vuotavaa lippulaivaa. Astumaan tilanteeseen, jossa he eivät voi enää ulkoistaa vastuuta, vaan joutuvat silmätysten sen asian kanssa, että uusdemokratian toimivuus riippuisi nyt vain ja ainoastaan heistä itsestään."

Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387

Komean kirjakevään kaikki teokset on esitelty Teoksen kotisivuilla: www.teos.fi

Uutuuksia