Liikuntaneuvos Erkki Alajan odotettu muistelmateos Kutsumus ilmestyy 19.10.

09.10.2017

Huippukiinnostava sukellus suomalaisurheilun kehitykseen ja radikaaleihinkin muutoksiin

Urheilun parissa koko ikänsä työskennelleen liikuntaneuvos Erkki Alajan muistelmateos Kutsumus on huippukiinnostava runsaudensarvi, joka luotaa suomalaisen urheilun kehitystä ja radikaalejakin muutoksia viime vuosikymmeninä. Kuinka ruskeiden kirjekuorten ajasta siirryttiin ammattimaisuuden aikakaudelle? Miten raha nykyään liikkuu suomalaisessa urheilussa? Mikä kotimaisessa huippu-urheilujärjestelmässä niin helposti menee pieleen, jos on mennäkseen? Millainen oli urheilumies Aatos Erkko? Mikä oli se käänne, jolloin Euroopan mestareiden ei enää tarvinnut väsätä ruokaansa retkikeittimellä?

Komeassa tietokirjassa käydään läpi suomalaista urheiluhistoriaa yli puolen vuosisadan ajalta. Kirja esittelee kiinnostavasti vahvoja urheilujohtajia, urheilujärjestöjen arkea ja kiistoja, urheilun rakenteiden vahvistumista ja toisaalta sirpaloitumista sekä urheilupolitiikan käänteitä.

"Olen aina halunnut hypätä rohkeasti mukaan uusiin aluevaltauksiin. Urheilumanagerointia harjoittelin jo 1980-luvulla. Seuraavan vuosikymmenen alkupuolella pääsin tekemään uraauurtavaa managerointityötä jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon kanssa. Voisi sanoa, että näiden valovoimaisten urheilijoiden kanssa managerointi puhkesi kukkaan."

Urheilumanageroinnin läpimurto Suomessa tapahtui 2000-luvulla. Alajan manageroitavien listalla on ollut ja on yhä joukko suomalaisia huippu-urheilijoita, kuten Mikael Forssell, Jarkko Nieminen, Laura Lepistö, Jukka Keskisalo, Aino-Kaisa Saarinen ja Topi Raitanen.

"Nautin työstäni suunnattomasti. Näen urheilijan elämää aitiopaikalta ja hengitän huippu-urheilua sen aidoimmassa sykkeessä. Olen tekemisissä urheilijan kanssa ilman välikäsiä ja voin auttaa konkreettisesti. Managerin tehtäviin kuuluu sponsorointiyhteistyötä ja muuta varainhankintaa, mediajulkisuuden sekä sidosryhmäsuhteiden hoitoa – mitä milloinkin. Urheilijoiden ohella olen manageroinut kyllä herttaista Ti-Ti Nalleakin!"

Yhtä lailla kirjassa luodaan katsaus yrittäjyyden ihanuuteen ja kompasteluihin, elämään kaksosena vastikään edesmenneen urheiluvaikuttajan Pertti Alajan kanssa sekä stadilaiselle rakkaaseen kotiseutuun.

"Sitä katselee kirjoittaessaan itseään jotenkin ujosti, vähän niin kuin syrjäsilmin. Tuollainenko olen ollut? Olen yrittänyt tavoittaa rehellisen tekemisen meiningin, kaunistelematta tai liioittelematta. Kirjoittaessani olen aika ajoin muuttunut tutkimusmatkaajasta löytöretkeilijäksi. Kun olen uskaltanut antaa avoimelle vilpittömyydelle vallan, olen tuntenut ylpeyttä aikaansaannoksistani. Olen saanut tehdä merkityksellistä työtä – juuri sitä, mihin kutsumukseni on minua ajanut."


TERVETULOA KUTSUMUS-KIRJAN PRESSITILAISUUTEEN, jossa keskustellaan mm. urheilijan aseman muutoksesta ja suomalaisen huippu-urheilun radikaaleistakin vaiheista.
Urheilijuudesta ennen ja nyt keskustelemassa myös jalkapalloilija Mikael Forssell, taitoluistelija Laura Lepistö ja koripalloilija Juho Nenonen.

PRESSIAAMIAINEN JÄRJESTETÄÄN TORSTAINA 19.10. TEOKSEN SALONGISSA (KASARMIKATU 23 A, 3. KRS) KLO 10-11.30.

Ilmoittautumiset 16.10. mennessä: hannele.jyrkka@teos.fi
Kutsumus-kirja on arviointi- ja käsittelyvapaa 19.10. Embargollisen pdf-version tilaukset ja lisätiedustelut: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Uutuuksia