Marjo Niemen upea, vahva romaani Kuuleminen on täällä!

29.03.2021

Harras odotus palkitaan, kun Marjo Niemeltä ilmestyy tänään uusi romaani Kuuleminen! Runeberg-palkinnon edellisestä romaanistaan saanut kirjailija-dramaturgi alkoi alkujaan tehdä vakavampaa, tiukemmin rajattua kirjaa, mutta nopeasti oltiinkin varsin karnevalistisessa maisemassa.
 
Hämmästyin esimerkiksi, kun löysin itseni kirjoittamasta Titta K.:n kirjettä igumeenille, sillä hän keksii haluta miesluostariin. Kirja alkoi kiskoa puoleensa yllättäviä asioita, kuten kauhuelokuvaa, (mies)sankaruutta muusineen, uskontoa ja ITE-taidetta. Kuvataiteilija Alpo Jaakola galleristipuoliso Marja Jaakolan kanssa puski kysymättä mukaan. Oli tietenkin vapauttavaa kirjoittaa täysin pitelemätöntä henkilöä.
 
Neljä romaania ja lukuisia näytelmiä aiemmin kirjoittanut Niemi valitsee kirjojensa keskiöön yleensä vahvan naishahmon, niin nytkin.
 
Ehdottomasti sukupuolella on tässä kirjassa väliä. Historiallisesti miehellä on ollut omaan elämäänsä huomattavasti suurempi valta ja vapaus. Nainen määrittelemässä itsensä, tekemässä itsensä, on kulttuurissamme nuori asia ja sen edessä on edelleen enemmän haasteita. Haluan ylipäänsä kirjoittaa villejä naishahmoja, ristiriitaisia, kohtuuttomia ja epänormatiivisia naisia. Titta K. ei pysy lokeroissa – eli lopulta hän on kuin kuka tahansa. Suurin osa vain salaa enemmän, pysyy roolissaan paremmin tai osaa pääosin hillitä itseään. Tai sitten heidän elämänsä ei vielä ole saavuttanut hetkeä, jolloin saa tarpeekseen.
 
Upea, vahva kirja, jota ei malta päästää käsistään - suosittelemme lämpimästi lukulistalle heti tänään! 
	  <div class=