09.05.2019

Miira Luhtavaara ja Stina Saari Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina, onnea!!

Elina Halttunen, Johanna Sinisalo ja Rosa Meriläinen uutuusteostensa kera Akateemisessa kirjakaupassa.

Laura Lindstedtin upea uutuusromaani on kevään kirjatapaus!

14.03.2019

Laura Lindstedtin odotettu uusi romaani Ystäväni Natalia on kevään kirjatapauksia!

Perjantaina 15.3. julkaistava uutukainen tutkii koukuttavasti vallankäyttöä, identiteetin rakentumista ja kertomusten voimaa. Väkevästi kerrostuvassa upeassa kerronnassa lähestytään halua ja sen kaunokirjallista esittämistä poikkeuksellisen suoraan.

Ystäväni Natalian synnylle oli monia lähtösykäyksiä. Yksi niistä liittyy vahvasti Lindstedtin väitöskirjahankkeeseen, joka on ollut käynnissä vuodesta 2003.

Tutkimukseni käsittelee ranskalaisen kirjailijan Nathalie Sarrauten tropismeja, ja prosessi on ollut lievästi sanottuna monivaiheinen. Koetan tällä romaanilla kesyttää sitä mörköä, joksi pitkään vireillä ollut, älyllisesti ja emotionaalisesti haastava hanke on muuttunut.

Uusi romaani syntyi Finlandia-palkittua Oneironia kahdeksan vuotta työstäneen kirjailijan mittapuulla nopeasti, neljässä vuodessa. Kirjoittamisen aikaan kuumana käyneellä #metoo-keskustelulla oli oma vaikutuksensa prosessiin.

Ystäväni Natalia kertoo naisesta, joka aloittaa intensiivisen terapian ratkaistakseen seksuaalielämänsä ongelmat. Nataliaksi nimeämänsä asiakkaan tarinaa kertoo terapeutti. Hän teetättää Natalialla vapaaseen assosiaatioon pohjautuvia harjoitteita kehittämänsä metodin avulla: ”Kaivamme esiin erilaisia kerrostumia ja kerrostamme lisää. Kerrostamme niin kauan ja niin hartaasti, että se mikä sinua jäytää ja satuttaa kadottaa voimansa.

Kuvataidetta, filosofiaa, kirjallisuutta, lapsuusmuistoja ja eroottisia kokemuksia hyödyntävät harjoitteet villiinnyttävät Natalian. Hän alkaa nauttia terapiasta, ehkä jopa liikaa.

Lindstedt sanoo halunneensa käsitellä jännitettä, joka on ehjien kertomusten ja epämääräisten kokemusten välillä. Miten taide ja elämä, tai kirjoitus ja puhe, vaikuttavat toisiinsa? Ovatko ne ylipäänsä erotettavissa toisistaan?

Englannin yhdyntää tarkoittavan sanan ’ intercourse’ juuret juontavat kommunikaatioon ja kaupankäyntiin. Minulle romaanin tärkein teema on siis jälleen kerran kommunikaatio, vaikka pintatasolla tässä liikutaankin seksuaalisuuden alueella.

YSTÄVÄNI NATALIA ON ARVOSTELUVAPAA PE 15.3. KLO 10.

LAURA LINDSTEDT (s. 1976) herätti ihastusta jo esikoisromaanillaan Sakset vuonna 2007. Toinen romaani Oneiron – fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista (2015) oli arvostelumenestys niin Suomessa kuin ulkomailla. Kirjalle myönnettiin Finlandia-palkinto ja se oli ehdolla muun muassa Runeberg-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Oneironin käännösoikeudet on myyty jo 14 maahan.

Lisätiedot: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, puh. 050 3222 387, hannele.jyrkka@teos.fi

Uutuuksia