Nuori Aleksis 2013 -palkinto Emmi Itärannan romaanille Teemestarin kirja

26.10.2013

Nuorista lukijoista koostuva raati valitsi Nuori Aleksis -palkinnon voittajaksi Emmi Itärannan romaanin Teemestarin kirja (Teos, 2012)Äidinkielen opettajain liitto kokosi lukijaraadin kolmannentoista kerran. 

Kolmekymmentäyksi toisen asteen opiskelijaa (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ympäri Suomen paneutui kesän aikana suomalaiseen kaunokirjallisuuteen ja valitsi Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon kuusi finalistia. Valinta tehtiin vuonna 2012 ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjallisista teoksista. Kirjalistalla oli 176 nimikettä: romaaneja, novelli-, runo- ja esseekokoelmia.

Lukijaverkoston jäsenet lukivat kesän aikana kirjalistan kirjoja omien mieltymystensä mukaan niin monta kuin halusivat ja niitä nimikkeitä, jotka tuntuivat kiinnostavilta. Kesän päätteeksi jokainen raadin jäsen ehdotti neljää teosta paremmuusjärjestyksessä Nuori Aleksis -palkinnon kärkeen. Muut viisi loppukilpailuun yltänyttä teosta olivat Joel Haahtelan Traumbach (Otava), Marko Hautalan Unikoira (Tammi), Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (WSOY), Minttu Vettenterän Jonakin päivänä kaduttaa (Books on demand) sekä Kristiina Vuoren Näkijän tytär (Tammi). 

Loppuraatiin valittiin kuusi suuren lukijaraadin parasta lukijaa. Loppuraadin jäsenet saivat kaikki finaalin kirjat luettavakseen ja heidän tehtävänään oli valita niiden joukosta voittaja. Nuori Aleksis 2013 -palkinto luovutettiin Helsingin Kirjamessuilla 26.10.2013, jossa nuoret lukijat pääsivät haastattelemaan voittajaa. 

Loppuraatiin kuuluivat Aappo Jutila (Ylivieskan lukio), Anni Kärkölä (Pirkanmaan aikuislukion ammattilukio / autonasent.linja), Raita Markula (Säkylän seudun lukio), Jenni Nikula (Ylivieskan lukio), Iida Sammalisto (Olarin lukio) ja Ilona Tyystjärvi (Tikkurilan lukio)

Palkintoperustelut: 
Emmi Itärannan kirjoittama Teemestarin kirja herätti keskustelua jo varhaisessa vaiheessa Nuori Aleksis -lukuraadin keskuudessa. Teemestarin kirja luo kauniilla ja runollisella tekstillään lukijan silmien eteen tulevaisuuden yhteiskunnan, joka on seurausta nyky-yhteiskuntamme välinpitämättömyydestä. Kauniisti kerrottu kertomus ohjaa hienovaraisesti lukijaa pohtimaan omaa käyttäytymistään. 
Teemestarin kirjassa kieltä käytetään taidokkaasti ja teksti on todella monipuolista. Raatilaisia romaanissa miellytti myös se, että kaikkea ei kerrota yksityiskohtaisesti vaan asioita pidetään itsestäänselvyyksinä. Tämä antaa enemmän tilaa kertomukselle.  
Emmi Itäranta onkin onnistunut yhdistämään romaanissa runollisen kielen ja kiehtovat kielikuvat karuun kertomukseen tulevaisuudesta, jossa on pulaa vedestä. Romaanin kieli on sujuvaa ja kaunista. Tiettyjen lauseiden toisto kirjan aikana on hyvä tyylikeino, ja lauseet saavat hieman erilaisen sävyn eri yhteyksissä. "Seremonia on ohi, kun vesi on lopussa." 
 
Palkinto jaettiin Suomen Kulttuurirahaston tuella. Palkintosumma on 1500 €.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:
Venla Rossi / venla.rossi@teos.fi / 050 309 2966

Lisätietoja teoksesta täällä

 

Uutuuksia