Odotetut uutukaiset Mirjam Lohelta, Alexandra Salmelalta & Linda Bondestamilta sekä Heli Blåfieldiltä & Ville Blåfieldiltä

03.04.2019

Mahtavaa mama lit -svengiä, rohkeutta olla oma itsensä ja saunomisen nykyhurmaa

Mirjam Lohi päätti pari vuotta sitten vaihtaa tyylilajia tummasävyisestä taideproosasta mama lit -henkiseen kirjallisuuteen. Lukijoiden iloksi nyt on ilmestynyt jo toinen, itsenäinen osa Rouva Suominen välittää -sarjaan. Koukuttavissa kirjoissa keskitytään hitusen Gilmoren tytöt -tv-sarjan tyyliin huumoriin ja rakkauteen sekä luonnollisesti lempeään jännitykseen.
Ruusun salaisuus -uutukaisessa kiinteistönvälittäjäksi ryhtynyt Sointu Suominen ajautuu selvittämään iäkkään Alma-rouvan menneisyyden solmuja ja sotkeutuu siinä sivussa yhden jos toisen parisuhdekiemuroihin.

Kaikki oli helpompaa nyt, kun maailma ja henkilöt olivat valmiina, vaikka työtä tietysti oli paljon”, toteaa niin kriitikoiden kuin lukijoiden hehkuttama kirjailija.
Kirjoitusprosessin aikana heräsin aikaisin, joskus jopa viideltä. Haudutin teetä, rapsutin koiraa ja katselin Youtubesta Adelen live-esityksen When We Were Young, joka nauhoitettiin Church-studioilla. Jostain syystä tuntui tärkeältä, että nimenomaan Church-studioilla eikä millään areenalla. Sitten ’vetäisin’ ensimmäisen rupeaman samaan tapaan: nöyränä, hyväntuulisena, harjoituksenomaisesti. Keskittyen ja kiitollisena. Unohtaen liikakilot, käheyden, murteen ja vaatimattoman taustan. Ja aivan kuin olisi tapahtunut se sama taika. Ympäristö ja todellisuus katosivat. Tarina irtosi ja lähti lentoon.”

Alexandra Salmela suuntasi niin ikään uusille vesille uunituoreessa lastenkirjassaan Mielikutitusystävä. Ihanaan, voimauttavaan tarinaan Salmela sai mukaan pitkään haaveilemansa yhteistyökumppanin kuvittaja Linda Bondestamin. Alkusysäys kirjan tekemiseen lähti – mistäpä muusta kuin lapsista, Papu-Paun ja Gepardin persoonaallisuuksista.

Ja sananväännöksistä, niin että juhlien sijaan on luhjat ja jahloja. Ja rankkasateesta, jolloin viemärit tulvivat yli, ja pizzakuskista, joka ajoi kovaa päin punaisia, vaikka kirjassa ei lopulta esiinny yhtäkään pizzakuskia. Ja Koviksista, joita on kaikkialla – ei ihme että yksi niistä päätyi tarinaan”, kuvailee mm. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2010 esikoisromaanistaan palkittu kirjailija.

Keskeistä oli saada esiin se, että kuka tahansa pystyy mielikuvituksen voimin muuttamaan pahoja ja ahdistavia asioita positiivisiksi ja olemaan rohkeasti oma itsensä.

Kunhan uskoo tarpeeksi lujaa, Pahiksesta tulee Hyvis ja taivaalle ilmestyy satatuhatta loistavaa sateenkaarta, joilla kirmailee Ystävyyden Peura. Me kaikki olemme ihan tavallisia outoja, ja silti kaikki voimme olla ihan mitä vain haluamme. Vaikka kavereita. Se on voimauttavaa, vaikka tätä sanaa ei tekstissä mainita.

Valokuvaaja Heli Blåfield ja toimittaja Ville Blåfield kiersivät puolentoista vuoden ajan kaikissa Suomen maakunnissa, saunomassa. Saunan perässä matkattiin 13 000 kilometriä autolla, lentokoneella ja laivalla. Lopputuloksena on tyystin uudenlainen, upea saunakirja Saunavuoro. Sisarukset valitsivat ensimmäisen yhteisen kirjansa aiheeksi suomalaisen nykysaunakulttuurin, koska sitä ei kaikessa arkisuudessaan ole turhan paljon dokumentoitu.

Saunakirjat tuppaavat olemaan rustiikkisia ja jotenkin kohotettuja lifestylekirjoja. Halusimme katsoa meille molemmille rakasta maailmaa journalistisella katseella. Dokumentoida, miltä näyttää ja mitä merkitsee suomalainen arkisauna nyt.

Tietysti projektista tuli myös matka suomalaisten saunasuhteen ja Suomi-saunan ytimeen, tai ainakin syvälle siihen, mitä sauna merkitsee.

21 erilaisten löylyjen aikana kävimme hienoja keskusteluja ja saimme toistasataa uutta saunakaveria. Lähtökohtamme oli journalistinen, ehkä kuitenkin enemmän kulttuurinen kuin vaikka poliittinen tai yhteiskunnallinen. Metodinamme oli saunoa reportaasien kohteidemme kanssa, heidän kodeissaan. Pian kävi kuitenkin ilmi, että sauna on ikkuna Suomeen myös yhteiskunnallisessa tai sosiologisessa mielessä. Tai solmukohta, pienin yhteinen nimittäjä. Kävi konkreettisesti ilmi, miten yhtä me suomalaiset yhä olemme, kun vaatteet, aatteet ja tittelit jätetään pukuhuoneeseen.

Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387 

 

Uutuuksia