Osmo Soininvaaran kirjassa pohditaan, mitä pitäisi korjata, jotta ihmiset ja maapallo voisivat paremmin

30.09.2021

Perjantaina 1.10. ilmestyy omaäänisenä yhteiskunnallisena ajattelijana ja yhtenä vihreän liikkeen perustajista tunnetun Osmo Soininvaaran hieno, ajattelemaan sysäävä tietokirja 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka. Uudessa kirjassaan tunnettu kirjailija, kolumnisti, poliitikko ja hallitusammattilainen esittää kattavan näkemyksen siitä, mitä taloudessamme pitäisi korjata, jotta ihmiset ja maapallo voisivat paremmin.

Ensimmäiset muistiinpanot kirjaa varten ovat vuodelta 2013. Mielessään Soininvaara oli kehittänyt tulevaa teosta jo pitkään sitä ennen.

Minussa on kaksi persoonaa, poliitikon ja tutkijan. Nämä joutuivat koko ajan pahempaan ristiriitaan keskenään. Tuli tunne, että se mitä politiikassa puuhaamme, vastaa aivan vääriin kysymyksiin. Vanha tilastotieteen professorini Leo Törnqvist sanoi aikanaan, että hitaat trendit ovat vaarallisimpia, koska niihin reagoimiseen ei koskaan tule oikeaa aikaa. Kirjan kuvaama hyvinvointiyhteiskunnan rapautuminen ja työelämän muuttuminen eriarvoisemmaksi on tällainen hidas muutos niin kuin kirjoittamisen aloittamisen aikaan oli myös ilmastonmuutos. Ajattelin, että kirjan kirjoittaminen on velvollisuuteni, koska tässä iässä minulla on varaa sanoa, mitä ajattelen.

2020-luvun yhteiskuntapolitiikka ei haihattele, vaan ottaa tosiasiat vakavasti. Soininvaara sanoo, että näin laajaa kirjaa hän ei tule enää koskaan kirjoittamaan.

Mikä kirjailijalle itselleen oli tärkeintä saada esiin?

Kirjassa on kolme pääsanomaa. Ensinnäkin ilmastopolitiikassa pääpainon on oltava taloudellisissa ohjauskeinoissa, käytännössä hiiliverossa. Kaikki muu on toissijaista. Toisekseen on puolustettava pieniä tuloeroja, vaikka nykyaika asettaa tälle tavoitteelle suuria haasteita. Kolmanneksi palkkojen pitäisi määräytyä paljon markkinaehtoisemmin, vaikka se vähän kirpaiseekin. Tuloerot tulee tämän jälkeen palauttaa kohtuullisiksi verotuksen ja tulonsiirtojen avulla.

Soininvaara sanoo, että politiikassa tarvittaisiin strategisempaa otetta ja rohkeampia poliitikkoja.

Somemaailman antama palaute ei anna kovin hyvää kuvaa kansalaisten kyvystä ymmärtää monimutkaisia asioita, mutta se kuva on väärä. Ihmiset ovat keskimäärin hyvin järkeviä.

Haastattelupyynnöt: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387
Arvostelukappaleet: info@teos.fi

Uutuuksia