Rakastettu kirjailija Minna Lindgren käynnistää keskustelun vaietusta aiheesta eutanasiasta

08.04.2021

Kansainvälisestikin rakastetun kirjailijan Minna Lindgrenin uudessa romaanissa seikkailee tuttuun tyyliin vahva naispäähenkilö. Anneli Kaulimo vilahti jo Lindgrenin edellisessä romaanissa Aina on Toivoa ja jäi kirjailijan mieleen. Nyt Anneli-opettaja on paennut muuttunutta peruskoulua eläinten pariin ja kouluttautunut eläinlääkäriksi.

Lindgren tarttuu hauskanvakavalla tyylillään aiheisiin, joista yhteiskunnassa ei riittävästi puhuta – tällä kertaa eutanasiaan ja siihen, miten suhtaudumme toisiimme, niin ihmisiin kuin eläimiin. Mitä kaikkea ihmisestä kertookaan se, kuinka hän kohtelee eläimiä, niin hyvässä kuin pahassa?

Tärkeintä Lindgrenille itselleen oli tuoda esiin ihmisen ja eläimen muuttuneet suhteet, joka on 2000-luvulla kiihtyvä ilmiö.

”Lemmikit ovat kaiken hemmottelumme saavia perheenjäseniä, karja taas tehotuotantoon alistettua ruokavarastoa. Näiden keskellä tasapainoilee eläinlääkäri, jonka on ajateltava eläimen hyvinvointia.”

Lindgren haluaa myös rinnastaa eläin- ja ihmislääkärin työt uudessa Armon Anneli -romaanissaan.

”Miksi eläinlääkäri suhtautuu niin toisin potilaisiinsa ja ennen kaikkea näiden kuolemaan kuin humaanilääkäri? Ja miksi me potilaan omaisina ja eläinten omistajina olemme niin erilaisia? Miksi emme halua koiran kärsivän, mutta toivomme, että lääkäri pitkittää mummon kuolemaa?”

Armon Anneli ilmestyy 19.4.

Haastattelupyynnöt: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387 

Huhtikuun muita uutuuksia ovat palkitun kirjailijan Heikki Reivilän romaani Kirjailija - eli siitä harhasta josta elää, garden writing -gurun Mari Mörön puutarhakirja Vapaammin versoo, musiikin monitoimimiehen Seppo Kimasen tietokirja Iltanuotistolla sekä Marjo Sekin ja Heikki Valkaman odotettu keittokirja Okazu - japanilaista kasvisruokaa.

Uutuuksia