Tärkeä, ajankohtainen kirja aikamme nousevasta suurvallasta Kiinasta

05.10.2020

Katarina Baer ja Kalle Koponen muuttivat perheineen Shanghaihin elokuussa 2019 ja palasivat Suomeen sinä päivänä, kun miljoonakaupunki Wuhan suljettiin epidemian leviämisen estämiseksi tammikuun lopussa 2020. Kokemus oli silmiä avaava. Kiinan kommunistisen puolueen omiin kansalaisiinsa kohdistama valvonnan määrä hätkähdytti toimittaja-kirjailija Baeria ja valokuvaaja Koposta siinä määrin, että alkoi kehittyä kirjaidea aikamme nousevasta suurvallasta.

Kiinan suurin harppaus – Päämääränä maailman valvotuin kansa syntyi intensiivisellä vauhdilla, sillä Kiinan koronakevät haluttiin sisällyttää mukaan kirjaan. 

”Maan johto viestittää voimaa ulospäin, mutta pelkää kansaansa. Kiina pitää yhä tiukemmassa otteessaan ihmisten elämää, tekoja ja ajatuksia”, Baer ja Koponen toteavat. 

Kirja käy läpi sitä, millaisia massiivisia toimia ja yhä totaalisempia järjestelmiä Kiina on luonut kansalaistensa valvomiseksi ja manipuloimiseksi ja kuinka se onnistuu pitämään 1,4 miljardia ihmistä omassa kuplassaan vapaan internetin ulottumattomissa. Kirjasta valkenee, että Kiina ei ole kaukana yksilöiden ”hakkeroimisesta”. 

”Kiina on diktatuuri, joka on luomassa kovaa kyytiä pahimman luokan digidystopiaa.” 

Baer ja Koponen seuraavat kirjassaan kolmen shanghailaisen elämää koronakevään läpi aina heidän haaveidensa tulevaisuuteen. Koulunsa päättävä Julia perheineen, parturi Xu ja matkailuyrittäjä Chunheng kannattavat kaikki vankasti Kiinan kommunistista puoluetta. Kirja vastaa kysymykseen, miksi niin moni kiinalainen on sortotoimista huolimatta tyytyväinen maansa johtoon. 

”Se myös herättää havahtumaan siihen, mitä voi tapahtua, jos Kiinan valvontajärjestelmien tietotaito leviää maailmalle. Voimatasapaino diktatuurien ja demokratioiden välillä järkkynee, ja ihmisten yksityisyys on vaarassa tuhoutua kivijalkaa myöten.” 

Bonnierin suurella journalistipalkinnolla He olivat natseja -kirjastaan aiemmin palkittu Baer opiskeli toimittajastipendillä shanghailaisessa huippuyliopistossa. 

”Ennen pitkää alkaa tahtomattaan vilkuilla mikrofoneja ja videokameroita, joita on joka luentosalissa ja luokkahuoneessa ja hiipiä käytävillä puoluevirkailijoiden toimistojen ohi hiljaa kuin rikollinen.” 

KATARINA BAERIN JA KALLE KOPOSEN HAASTATTELUPYYNNÖT: HANNELE.JYRKKA@TEOS.FI, PUH. 050 3222 387

Uutuuksia