09.05.2019

Miira Luhtavaara ja Stina Saari Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina, onnea!!

Elina Halttunen, Johanna Sinisalo ja Rosa Meriläinen uutuusteostensa kera Akateemisessa kirjakaupassa.

Teoksen tekijät Helsingin kirjamessuilla 26.-29.10. - tervetuloa seuraamaan upeaa ohjelmaa!

20.10.2017

HELSINGIN KIRJAMESSUT 26.–29.10.2017


Torstai 26.10. (messut klo 10-20)

Maria Peura

Tunkeilijat
klo 12-12.30, Eino Leino -lava
Maria Peura
liikkuu teoksessaan rajapinnoilla, luoden väkeviä pirstaleisia otoksia satavuotiaasta Suomesta. Milloin luottamus parisuhteessa muuttuu väkivallaksi, milloin taas maiden rajat ylittäviä ihmisiä pidetään tunkeilevina eläiminä. Haastattelija Jussi Tiihonen.

Mari Kätkä, Tuomas Kesälä ja Sari Airola
Heittäydy Hillan, Liisin ja sinfoniaorkesterin maailmaan
klo 12-12.30, Tarina-lava
Muusikot Mari Kätkä, Ulla Piispanen ja Tuomas Kesälä sekä graafikko Sari Airola loivat Kymi Sinfoniettan kanssa musiikkisatukirjan, joka tutustuttaa kuin huomaamatta sinfoniaorkesterin maailmaan. Heittäydy Hillan ja Liisin musisointimatkalle. Haastattelija Hannele Jyrkkä.

Olli Matikainen
Journalismi ennen, nyt ja tulevaisuudessa
klo 13-13.30, Eino Leino –lava
Olli Matikaisen teos Kivikkopellon poika kertoo Keskisuomalaisen pitkäaikaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen tarinan. Samalla se kertoo mediasta ennen ja nyt. Päätoimittajakollegansa uraa muistelemassa myös Kalevan päätoimittaja emeritus, Julkisen sanan neuvoston entinen pj Risto Uimonen.

Marjo Katriina Saarinen
Esikoiskirjailijat Ylen haastattelussa
klo 14-15, Aino-lava
Mukana Teoksesta Marjo Katriina Saarinen puhumassa esikoisromaanistaan Kerrottu huone. Haastattelijana Pietari Kylmälä.

Matts Dumell
Mannerheimin ratkaisujen vuosi
klo 15-15.30, Kirjakahvila
Matts Dumellin Kun Mannerheim valitsi Suomen on ensimmäinen teos, jossa luodaan kokonaiskuva Carl Gustaf Mannerheimin ehkä ratkaisevimmasta vuodesta sotilaana: 1917. Kiehtovaa lisävalaistusta kansakunnan suurmiehen persoonaan! Haastattelija Tapani Ritamäki.
Yhteistyössä Förlaget-kustantamon kanssa.

Mikko Vienonen
Beatles Suomessa!
klo 17-17.30, Minna Canth -lava
Toimittajat Mikko Vienonen ja Juha Niemi kokosivat kaiken löytämänsä aineiston ja kirjoittivat pätevän kokonaisesityksen siitä, millaiseen Suomeen Beatles-ilmiö rantautui ja mitä siitä seurasi, myös bändin hajoamisen jälkeisinä vuosikymmeninä. Mikko Vienosta haastattelee musiikkitoimittaja Jake Nyman.

Pertti Kurikan Nimipäivät, Pekka Elomaa, Jouni K. Kemppainen & Kalle Pajamaa
Pertti Kurikan Nimipäivät on täällä!
klo 18.30, Kirjakahvila
Pertti Kurikan Nimipäivät sekä We Are Coming to Let's Go -teoksen kirjoittaja Jouni K. Kemppainen ja valokuvaaja Pekka Elomaa keskustelemassa siitä, miten pieneltä Fucking Disco -klubilta noustiin maailmaa kiertäväksi punkbändiksi. Luvassa myös musaa!

Matti Kangaskoski, Eino Santanen & Tuomas Timonen
Black mödernism & runon vimma
klo 19-19.30, Olohuone
Matti Kangaskosken, Eino Santasen ja Tuomas Timosen runoissa äänet ovat rakentuneet esittämisen ja puhumisen kautta. Päästämme black mödernism -bändin runoilijat ääneen yhdessä ja erikseen kera tekstien ja muiden efektien.

 

Perjantai 27.10. (messut klo 10-20)

Heidi Hautala, Satu Helin & Pekka Nurminen
Euroopan parlamentti kerralla haltuun!
klo 11-11.30, Kirjakahvila
Miten Euroopan parlamentti on syntynyt, miten se käyttää valtaa? Euroopan parlamentti –kirja tarjoaa oivallisia avaimia parlamentin toiminnan ymmärtämiseksi. Parlamentaarikon nykyarjesta puhumassa Heidi Hautala kirjan tekijöiden Satu Helinin ja Pekka Nurmisen kanssa.

Malin Båtmästar
Rakkaudella, Malin
Klo 11.30-12, Näytöskeittiö
Haastattelijana Fredrik Rahka
Yhteistyössä Förlagetin kanssa

Juhani Känkänen
Ihana Apo on täällä taas – ja hyvältä näyttää
klo 12.30-13, Tarina-lava
Lennokkaassa Apo-tuokiossa keskustellaan Juhani Känkäsen kanssa neljännestä Apo-kirjasta Hyvältä näyttää, Apo Apponen! Samalla puhutaan siitä, miten kirjailija voi olla myös kuvittaja, säveltäjä, sanoittaja, kitaristi ja laulaja. Luvassa reippaasti musiikkia! Haastattelija Maarit Halmesarka.

Malin Kivelä, Minna Lindeberg, Annika Sandelin, Jenny Lucander & Linda Bondestam
Rohkeus tehdä toisin
klo 13.30-14, Tarina-lava
Villejä kuvia ja tekstejä lapsille rohkeudesta tehdä toisin. Keskustelemassa palkitut suomenruotsalaiset kirjailijat Malin Kivelä, Minna Lindeberg ja Annika Sandelin sekä kuvittaja-graafikot Jenny Lucander ja Linda Bondestam. Haastattelija Maarit Halmesarka.
Yhteistyössä Förlaget-kustantamon kanssa.

Ulla-Lena Lundberg
Ylväitä laivoja ja ylpeitä miehiä! Sköna skepp och stolta män!
klo 14-14.30, Kirjakahvila
Ulla-Lena Lundberg palaa rakastetun Jää-romaaninsa teemoihin: meren kiehtovuuteen, ihmisiin sen armoilla. Herttuatar ja kapteenin vaimo -kirjassa noustaan kuuluisan Herzogin Cecilie -purjelaivan matkaan ja seurataan lumoavia 1930-luvun merireittejä. Haastattelija Tapani Ritamäki.
Yhteistyössä Förlaget-kustantamon kanssa

Ossi Nyman
Esikoiskirjailijat Ylen haastattelussa
klo 14-15, Aino-lava
Ossi Nyman puhuu esikoisromaanistaan Röyhkeys Seppo Puttosen haastateltavana.

Maria Antas
Hiukset hyvin?
klo 15.30-16, Kirjakahvila
Maria Antasin esseekirjassa Hiukset yhdistellään terävästi ja riemukkaasti henkilökohtaisia hiuskokemuksia ja monenmoisia sosiokulttuurisia rakenteita. Pääpaino on naisissa, mutta osansa saavat miehetkin: niin Napoleonin ajan peruukit kuin Malcolm X. Haastattelija Nina Paavolainen.

Käsikirjoituksesta kirjaksi
klo 16-16.30, Eino Leino -lava
Aleksi Pöyry (Otava), Inger Ruotanen (S&S) ja Hannele Jyrkkä (Teos), haastattelija Reetta Miettinen.
Järjestäjänä Suomen Kustannusyhdistys

Tommi Uschanov
Sinistä tangoa Tommi Uschanovin kanssa
klo 17.30-18, Eino Leino –lava
Esseekokoelmassa kuljetaan populaarikulttuurin aallonharjoilla. Teoksessa esitellään vaikuttava määrä ihmisiä ja ilmiöitä, jotka ovat meillä keskustelussa jääneet paitsioon, vaikka ovat maailmalla hyvinkin tunnettuja. Haastattelija Tuomas Nevanlinna.

Jorma Sairanen & Kalle Kinnunen
Tv ennen, nyt ja tulevaisuudessa
klo 18-18.30, Minna Canth –lava
Jorma Sairasen ja Kalle Kinnusen kirjoittama Daddy Cool - Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla tarjoaa huippukiinnostavia esimerkkejä tv-maailman myllerryksistä Twin Peaksista Tanssii tähtien kanssa -sarjan syntyyn. Haastattelija Ruben Stiller.

 

Lauantai 28.10. (messut klo 10-20)

Satu Taskinen
Messujen kaikille avoimessa lukupiirissä Satu Taskinen & Lapset
klo 10.15-11.15, sali 201
Haastatteija Maarit Halmesarka

Kari Häkämies
Poliisi paineessa
klo 11-11.30, Mika Waltari -lava
Kari Häkämies (Teos), Leena Lehtolainen (Tammi), Christian Rönnbacka (CrimeTime), Jari Salonen (Otava) ja Rake Tähtinen (Myllylahti), haastattelija Marlene Weck.
Yhteistyössä Suomen dekkariseuran kanssa

Hannu-Pekka Björkman, Minna Leino & Tarja Roinila
Thomas Bernhard, kirjasta näyttämölle: Kansallisteatterin Vanhat mestarit
klo 11.30-12, Minna Canth –lava
Yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa

Pertti Lassila & Johan Bargum
Yhdessä virkkeessä kokonainen elämä
klo 12.30-13, Aino-lava
Pertti Lassila ja Johan Bargum ovat tunnettuja hiotun täysistä lauseista ja ihmiskohtaloiden kuvaamisesta täsmällisesti ja lumoavan kauniisti. Palkitut, kiitetyt kirjailijat keskustelemassa siitä, miten tiiviistää yhteen virkkeeseen kokonainen elämä. Haastattelija Maarit Halmesarka.

Henri Alén
Suomi-brändi ja miten se rakennetaan
klo 12.30-13, Näytöskeittiö
Finnjävel-ravintolan perustaja ja keittiömestari, Finnjävel-kirjan toinen kirjoittaja Henri Alén kertoo, miten luodaan kansainvälinen brändi - nostamalla keskiöön vahva tarina Suomesta ja perinteiset kotomaisen ruoan raaka-aineet uudella twistillä. Haastattelija Hannele Jyrkkä.

Joonas Pörsti
Eväitä nykyajan propagandaviidakkoon
klo 12.30-13, Kirjakahvila
Propaganda valtaa tilaa demokraattisissakin yhteiskunnissa, mutta ilmiötä tunnetaan yhä pintapuolisesti. Mihin mielten hallinta perustuu? Joonas Pörstin upea tietokirja Propagandan lumo antaa kattavat eväät keskusteluun propagandan vaikutuksista. Haastattelija Nina Paavolainen.

Satu Taskinen
klo 13, Aino-lava
Miten pitäisi elää?
Miten tulisi elää, miten suhtautua kärsimykseen? Minkä arvojen mukaan haluamme toimia nyt ja tulevaisuudessa? Satu Taskinen tarttuu Lapset-kirjassaan järisyttävän mittaviin kysymyksiin - ja onnistuu rakentamaan suuren, huikean ja lohdullisen romaanin. Haastattelija Juha Hurme.

Marjo Niemi
Kuolleet tilille!
klo 13-13.30, Minna Canth -lava
Marjo Niemen upeassa uutukaisessa Kaikkien menetysten äiti tytär käy keskustelua häpeän periytymisestä äitinsä kanssa näyttämöllä - tosin kuolleen äidin kanssa. Odotettu romaani näyttää huolen ja häpeän todet tunteet äänellä, joka hakee vertaistaan. Haastattelija Raisa Rauhamaa.

Kaisa Ijäs, Matti Kangaskoski, Tomi Kontio & Eino Santanen
Runous nyt!
klo 14-14.30, Aino-lava
Nykyrunous operoi taiteen kentällä monipuolisesti. Mistä oma ääni runoilijana löytyy, mistä vaikutteet tulevat, miten kommentoida nykyaikaa? Kaisa Ijäs, Matti Kangaskoski, Tomi Kontio ja Eino Santanen keskustelemassa nykyrunoudesta ja työstään. Haastattelija Jussi Tiihonen.

Mikko Rimminen
Mikko Rimminen & musta kuutio
klo 14.30-15, Minna Canth –lava
Ernstin elämä vääntyy absurdiksi, kun virkamies määrätään vartioimaan mustaa kuutiota. Kaikki muukin alkaa murentua, kuten petollisen tutut käsitteet aika ja paikka. Finlandia-palkitun Mikko Rimmisen Maailman luonnollisin asia vie upealle matkalle. Haastattelija Juha Hurme.

Haluatko kirjailijaksi?
klo 15-16, Suomen Kustannusyhdistyksen osasto
Kysymyksiin vastaamassa Maarit Halmesarka & Jussi Tiihonen Teoksesta.

Ammuu!-orkesteri
Ammuu! kaikille
klo 15-15.30, Tarina-lava
Huikean suosittu, nyt jo 10-vuotias Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! on vihdoin koonnut yksiin kansiin runsaan valikoiman rakastettua musiikkiaan. Tutustu Laulukirjaan ja tule mukaan joraamaan! Haastattelija Hannele Jyrkkä.

Ossi Nyman, Marjo Katriina Saarinen & Jarkko Volanen
Esikoiskirjailijat estradilla
klo 16-16.30, Kirjakahvila
Teoksesta mukana Ossi Nyman, Marjo Katriina Saarinen ja Jarkko Volanen.

Erkki Alaja & Petri Kokko
Urheilua koko elämä!
klo 17-17.30, Aino-lava
Liikuntaneuvos Erkki Alaja on toiminut koko ikänsä urheilun parissa: mm. huippu-urheilijoiden managerina. Kutsumus-kirjassaan hän käy läpi urheiluelämän muutoksia. Urheilijan asemasta puhumassa myös jäätanssin Euroopan mestari Petri Kokko. Haastattelija J-P Pulkkinen.

Stig Hansén & Pekka Strang
"Hiton hauska elämä"
klo 17-17.30, Aleksis Kivi –lava
Birgitta Ulfsson – Mikä ettei? kartoittaa upeasti rakastetun, vastikään edesmenneen näyttelijän lapsuutta, komean uran vaiheita ja elämää mm. Lasse Pöystin ja Tove Janssonin kanssa. Dialogikirjan tehnyt Stig Hansén puhumassa legendaarisesta "Bissestä" näyttelijä Pekka Strangin kanssa.

Juha Hurme
Juha Hurmeen Suomi
klo 17.30-18, Eino Leino –lava
Mitä kaikkea on tämä niemennökäre, jota viimeiset sata vuotta on kutsuttu Suomen tasavallaksi? Niemi on maailmankaikkeuden upea kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Se osoittaa mm. sen, että on täysin mahdotonta olettaa Suomen olevan jotakin yhtä. Kirjan pohjalta valmistuu näytelmä Suomen kansallisteatteriin 2018. Haastattelija Teemu Keskisarja.
Yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa

Drinksuille & kaffelle kauden Teos-kirjailijoiden kanssa
klo 18-19, tila 204
Bloggaajatapaaminen
Haastattelijoina Maarit Halmesarka ja Hannele Jyrkkä.

 

Sunnuntai 29.10. (messut klo 10-18)

Leena Parkkinen & Jussi Karjalainen
Sisarkateus nurkkaan suonsilmärusettianakondaa metsästäen
klo 13-13.30, Lasten puuhanurkka
Kirjailija Leena Parkkinen ja graafikko Jussi Karjalainen puhumassa huikean hurmaavasta kirjastaan Pikkuveli ja mainio harharetki ja sisarkateudesta. Samalla askarrellaan jokaiselle oma naamio kirjan teemojen pohjalta.

Raija Oranen
Vahvojen naisten tarinoiden tulkki
klo 14-14.30, Mika Waltari -lava
Raija Oranen palaa lähihistoriaa tutkineiden romaaniensa jälkeen tarinoiden lähteille. Mestarillisessa 80. teoksessaan Kreivin aikaan Oranen puhuu Kaija Valpurintytär Keräsen ihmeellisestä kertomuksesta – ja rakkaudesta vahvojen naisten tarinoiden kertomiseen. Haastattelija Baba Lybeck.

Juha Hurme & Kirsikka Moring
Kärsimys on turhaa – Jouko Turkan maailma
klo 16-16.30, Aino-lava
Kyllä, Jouko Turkan ääni kuuluu! Postuumisti julkaistu teos Kärsimys on turhaa kääntää katseen sinne, minne moni ei haluaisi. Kaiken läpi raikaa vakava etiikka: ihminen ei ole pieni – raha, valta ja typeryys nujertavat hänet sellaiseksi. Teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme ja toimittaja, teatterikriitikko Kirsikka Moring keskustelemassa Turkan teoksesta ja merkityksestä.

Kaisa Ijäs, Tomi Kontio & Eino Santanen
Runous Nyt –keskustelu
klo 16.30-17.05, Olohuone
Esiintyjinä Kaisa Ijäs, Tomi Kontio ja Eino Santanen. Haastattelija Maarit Halmesarka.
Yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa

Hanna-Reetta Schreck
Minä maalaan kuin jumala – Ellen Thesleffin taide
klo 16.30-17, Minna Canth –lava
Ellen Thesleffiä pidetään yhtenä maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck kertoo Thesleff-elämäkerrassa kiehtovan taiteilijan tarinan. Haastattelija Anna Kortelainen.

 

Esiintymiset kirjakauppojen messuohjelmassa

Torstai 26.10.
klo 10.30 Juha Hurme: Niemi, Suomalainen kirjakauppa, haastattelija Jussi Tiihonen
klo 11.30 Juha Hurme: Niemi, Akateeminen kirjakauppa, haastattelija Hannele Jyrkkä
klo 15 Raija Oranen: Kreivin aikaan, Akateeminen kirjakauppa, haastattelija Maarit Halmesarka
klo 16.30 Raija Oranen: Kreivin aikaan, Suomalainen kirjakauppa, haastattelija Maarit Halmesarka

Lauantai 28.10.
klo 14.00 Ulla-Lena Lundberg & Freya Darby: Herttuatar ja kapteenin vaimo, Suomalainen Kirjakauppa, haastattelija Hannele Jyrkkä

Lisäksi Teoksen omalla osastolla 6 a 70, Tekstinistien olohuoneessa, on runsaasti ohjelmaa – erillinen ohjelma julkaistaan torstaina 19.10.!

Teoksen kirjailijoita myös messujen muissa ohjelmanumeroissa! Katso koko Helsingin kirjamessujen ohjelma www.kirjamessut.messukeskushelsinki.fi

Lisätiedot: Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387

Uutuuksia