Teoksen syyskausi käynnistyy kahdeksalla odotetulla uutuuskirjalla

12.08.2016

Raija Orasen mestarillinen taiteilijaromaani Ackté! kansainvälisesti menestyneestä laulajasta Aino Acktésta on ilmestynyt parahiksi kirjailijan 45-vuotistaiteilijajuhlan kynnyksellä.
Uransa aikana peräti 79 kaunokirjallista teosta julkaissut Oranen on halunnut jo pitkään perehtyä Acktén kiehtovaan tarinaan, erityisesti komean uran rakentamisen vaiheisiin Belle Époque -aikakauden Pariisissa 1800-luvun lopussa.

"Se oli uskomattoman upeaa aikaa kulttuurisesti ja liittyi tietysti myös suomalaisen kansallistunteen nousuun. Ja olihan se nuoruuden riemun aikaa nuoren laulajan omassakin elämässä."

Oranen halusi viedä myös lukijansa hurmaantumaan oopperan glamourista ja toisaalta näkemään taidemaailman raadollisten kulissien taakse.

"Maailmantähdeksi nousseesta laulajasta syntyi ilmiö nimeltä Ackté. Hän aivan ilmeisesti tuhosikin jäämistöstään sen, mikä ei sopinut kuvaan. Tämän imagon rakentamiseen hän valjasti koko elämänsä."

Elokuun kirjoihin kuuluu myös Markku Kivisen intensiivisesti otteessaan pitävä romaani Lähetin loppupeli. Hienossa uutukaisessa luodaan inhimillinen katse suomalaisuuteen kansainvälisten valtarakenteiden murroksessa, muun muassa suhteessa Venäjään. Samalla rakentuu
hyytävä kuvitelma tulevaisuudesta, joka voisi olla vain pienen askeleen päässä nykyisyydestä.

"Aloitin kirjan kirjoittamisen vuonna 2011. Tuolloin kysymys oli etäisestä dystopiasta. Viime vuosina politiikan todellisuus on tullut yhä lähemmäksi romaanin tilannetta. Kirja on pahaenteisesti alkanut vaikuttaa profetialta", sanoo pitkän linjan Venäjä-asiantuntija, Aleksanteri-instituutin johtajana työskentelevä professori Kivinen.

Esseistinä ja näytelmäkirjailijana tunnetun Kari Hukkilan upeassa romaanissa Tuhat ja yksi poraudutaan niin ikään päivänpolttaviin aiheisiin. Koskettavassa teoksessa Hukkila rinnastaa toisiinsa Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat ja filosofisen ajattelun.
"Nykyään yhteiskunnassa ilmapiiri on sellainen, että moni työntäisi nämä kummatkin pois näkyvistä jokapäiväisestä elämänmenosta. 13-vuotiaasta asti maahanmuuttajat ovat tavalla ja toisella kuuluneet elämääni. Tällä tavoin tematiikka on kokemusperäistä."

Hukkila kuvittelikin alkuun kirjoittavansa vain marginaalisia muistiinpanoja eletystä.

"Loppua kohden sain kirjoittaa päivittäin kilpaa ajankohtaisten tapahtumien kanssa!"

Ruotsin nykykirjallisuuden kärkinimiin kuuluva Aris Fioretos kuvailee elokuun lopussa suomeksi julkaistavassa Mary-romaanissaan poliittista väkivaltaa ja vapaudenkaipuuta sotilasjuntan vallan alla. Hehkutettu romaani oli August-palkintoehdokkaana Ruotsissa vuonna 2015 ja voitti tänä vuonna Ruotsin radion pikku-Nobeliksi kutsutun romaanipalkinnon.

Elokuussa ilmestyy hulppean herkullisia kirjoja nuorillekin lukijoille. Juhani Känkänen on kirjoittanut ja piirtänyt jatkoa rakastetun Apo-hahmon seikkailuille. Ilo irti, Apo Apponen! -kirjaa tehdessään Känkäsellä oli mielessään aikuinen ja lapsi, jotka pyhäaamuna istuvat sylikkäin petaamattomalla sängyllä kirja tyynylle avattuna, yhdessä lukien.

"Olen piirtänyt lähes koko ikäni ja opiskellutkin sitä. Piirtämisessä sen paremmin kuin kirjoittamisessakaan ei riitä pelkkä taito, vaan on löydettävä itsensä. Kirjoittaminen on näennäisesti helpompaa, mutta samalla paljastavampaa. Ja piirtäminen on aina vaikeaa!"

Heikki Lehikoisen niin lapsille kuin lapsenmielisille kirjoittama huikea Kuningas Faravidin testamentti tarjoilee sekin vauhtia ja viisauksia kaikenikäisille. Emmi Jormalaisen oivallisesti kuvittama kirja käynnistää kokonaisen Sukelluslabradori Tufunus
tutkii -sarjan.

"Muutama vuosi sitten luin kummastellen outoja mutta vakavissaan kirjoitettuja tekstejä Suomen muinaisesta kuningaskunnasta. Epäilin niissä esitettyjä tulkintoja. Seuraavana yönä Nukkumatti näytti minulle unen sukeltelevasta noutajakoirasta. Aamulla keksin, etten ottaisi itse selvää muinaiskuninkaasta, vaan delegoisin tehtävän unessani säheltäneelle labradorille", kuvailee Lehikoinen.

Elokuun satona saadaan niin ikään kaksi tietokirjaa. Ensi viikolla ilmestyvä Sadonkorjuun aikakausi on tšekkiläissyntyisen luonnontieteilijän, ympäristötieteiden emeritusprofessorin Vaclav Smilin esihistoriasta nykypäivään ulottuva esitys siitä, missä määrin ihminen on biosfäärin varantoja
hyödyntänyt. Foreign Policy -lehti nimesi Smilin vuonna 2010 sadan parhaan globaalin ajattelijan joukkoon.

Elokuun loppumetreillä julkaistaan Lauri Viidan 100-vuotisjuhlan kynnyksellä koottu kiehtova tietokirja Luojan palikkaleikki. Tutkija, tietokirjailija Olli Löytyn toimittamassa antologiassa valotetaan rakastetun klassikkokirjailijan tuotantoa 11 eri näkökulmasta.

Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Uutuuksia