25.06.2019

Valoisaa kesää!

Teos Turun kirjamessuilla 5.-7.10.2018

02.10.2018

Turun messuohjelma 5.–7.10.2018

Kaikki kirjat myynnissä Rosebudin osastolla A/68

 

Perjantai 5.10.

Tiina Rajamäki: Vieras maisema

Klo 10.45-11.00, Turun klassillisen lukion oppilaat haastattelevat 

 

Pia Pesonen ja Petri Makkonen: Villojen kukat

Klo 11.00-11.15, Luemme lapsille&kirjailijan ääni, 2krs.

Klo 12.40-13.10, Ilonin ihmemaa, B-halli

Tulppaani ja Ruusu, kaksi tyttöä ja riemua raikuva ystävystymisen kesä. Miten ihanalta tuntuunkaan olla yhdessä ja yksin vapaa.

Haastattelija Maarit Halmesarka

                       

Juhani Känkänen: Aurinko paistaa, Apo Apponen!

Klo 10.45-11.00, Luemme lapsille&kirjailijan ääni, 2krs. 

Klo 12.10-12.40, Ilonin ihmemaa, B-halli

Kuin aurinkoinen päivä on Juhani Känkäsen viides rakastettu  Apo Apponen -kirja, joka koukkaa masusta, pistää pään pyörälle ja mielikuvituksen laukkaamaan kuin paraskin leikkipuiston vekotin.

 

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Klo 12.10-12.40, Onerva

Aleksanteri Kovalaisen romaani Kansallinen herätys on hyytävä tarina radikalisoituvasta Suomesta ja nuoresta Zebedeah Kiukkosesta, joka fasinoituu Kansan Kita -nimisestä isänmaallisesta järjestöstä ja sen huolista mm. hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyen.

Haastattelija Jussi Tiihonen

 

Lyhyen tarinan uudet mestarit 

Tiina Rajamäki: Vieras maisema

Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja

Eeva Turunen: Neiti U

Klo 13.25–14.05, Eino, 2krs.                                 

Rajamäen novelleissa tarkennetaan hätkähdyttävin tavoin rakastumiseen, sisaruuteen tai matkaan vieraassa maastossa. Sirkjärven kauhun ja kumman maastossa puolestaan tarinoiden henkilöt ajautuvat hurrikaanien lailla häiritsemään joko omaa tai toisten elämää, eikä siinä oikein hyvin käy kenellekään. Turusen Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa.. Haastattelijana Teoksen kustannustoimittaja Maarit Halmesarka. 

Haastattelija Maarit Halmesarka

 

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Klo 14.35-15.00, Ilonin ihmemaa, B-halli

Marjatta Levannon ja Julia Vuoren riemastuttava Pelottelun käsikirja kaikenkarvaisista paholaisista ja pelottelijoista eri puolilta maailmaa johdattaa lapsia ja lapsenmielisiä tutustumaan maailmanhistorian pimeisiin voimiin ja pohtimaan, mikä niiden todellinen rooli ihmisten elämässä on - siis unelmakirja sekä lapsille että lapsenmielisille!

Haastattelija Jussi Tiihonen 

 

Nykyrunouden upeat äänet

Klo 15-15.40 Kallas

Kaisa Ijäs: Aurinkokello (Teos)

Saila Susiluoto: Metropolis (Otava)

Satu Manninen: Camouflage (Gummerus)

Suomalainen nykyrunous taipuu näiden kolmen mestarillisen kirjoittajan otteessa niin muistin mysteeriin, kadonneeseen kaupunkiin kuin tropiikkiin – monemoiseen ihmisenä olemiseen.

Haastattelija Kirsi Tähjänjoki

 

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: MINNA! - Minna Canthin uskomaton elämä

Klo 16.15-16.40, Kuisti 

Leena Virtasen kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lasten tietokirja Minna!-  Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot nostaa komeasti esiin historiamme supernaisen ja esittää kaikenikäisille lukijoille kysymyksen mm. siitä, mitä voisimme oppia ja opettaa Minna Canthin aatteista nykyäänkin.

Haastattelija Maarit Halmesarka

 

 Lauantai 6.10.

 

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: MINNA! - Minna Canthin uskomaton elämä

Klo 11.30-11.45, Turun klassillisen lukion oppilaat haastattelevat (paikka selviää pian)

 

Leena Krohn: Kadotus

Pirjo Lyytikäinen: Pilviä maailmanlopun taivaalla - Leena Krohnia lukiessa

Klo 12.40-13.20, Onerva

Leena Krohnin ällistyttävä taito kirjoittaa ikiaikaisista teemoista tulevaisuutta samaan aikaan pelolla ja huumorilla ennustaen vie lukijan syvälle romaanitaiteen ytimeen.

Pirjo Lyytikäisen esseekirja Pilviä maailmanlopun taivaalla – Leena Krohnia lukiessa käsittelee puolestaan lumoavasti kansainvälisestikin ylistetyn Krohnin tuotantoa keskittyen erityisesti 2000-luvulla julkaistuihin kirjoihin.

Leena Krohnin ylistetyssä Kadotus-romaanissa todellisuutta venyttävät, tarkentavat ja horjuttavat tapahtumat kommentoivat terävästi kohti loppuaan marssivaa maailmaamme.  Pirjo Lyytikäisen esseekirja Pilviä maailmanlopun taivaalla – Leena Krohnia lukiessa kuljettaa puolestaan upeasti jo Krohninsa tuntevia yhä uusille poluille, ja kirjailijaa vähemmän tunteville se avaa kokonaisen maailman.

Haastattelija Maarit Halmesarka

 

Katariina Souri: Sarana – tunnustuksia taitekohdassa

Klo 12.50-13.15, Jukola

Kirjailija-kuvataiteilija-käsikirjoittaja Katariina Sourin omaelämäkerrallinen teos Sarana on hätkähdyttävä kuvaus yhdestä vuodesta keski-iän taitekohdassa, yrityksestä elää keskellä mielialojen heilahteluita ilman lääkkeitä ja alkoholia, yrityksestä tulla siksi joka on - tärkeää pohdintaa kenelle tahansa meistä.

Haastattelija Nina Paavolainen

 

Mikko Rimminen ja Otto Karvonen: Super hyvä olo

Klo 13.40-14, Kallas

Finlandia-kirjailija Mikko Rimmisen ja kuvataiteilija Otto Karvosen puhuttelevassa, tyystin ainutkertaisessa kirjassa ja tilataideteoksessa super hyvä olo tutkaillaan molemmissa sitä, mitä kielestä ja maailmasta jää jäljelle, kun sanavarasto on rajoitettu muutamaan sataan sanaan - miten esimerkiksi ilmaista itseä, kun kaikkia maailman erisnimiä edustaa sana ”lasse”.

Haastattelija Nina Paavolainen

 

Juha Hurme & Sally Salmisen kirjoittama klassikkoromaani Katrina

Klo 14.00-14.45, Onerva

On tullut aika nostaa suomalaisen kosmopoliitin Sally Salmisen vuonna 1936 New Yorkissa kirjoittama bestsellerromaani Katrina sille kuuluvalle korkealle sijalle suomalaisessa kirjallisuudessa – ja Juha Hurmeen uusi, loistelias käännös totta totisesti sen tekee!

Haastattelija Jussi Tiihonen 

 

Minna Lindgren: Vihainen leski

Klo 11.00-11.15 Luemme lapsille&kirjailijan ääni, 2.krs. 

Klo 14.40-15 Jukola, 2.krs. Haastattelija Nina Paavolainen

Klo 17-17.20 Agricola          Haastattelija Jussi Tiihonen

Minna Lindgrenin on kirja-arvioissa todettu luoneen kokonaisen uuden vanhuuskirjallisuuden genren Vihainen leski –romaanillaan, jossa 74-vuotias Ullis ymmärtää eläkkeelle jäätyään alkaa elää mutta huomaa nopeasti, että niin omat lapset kuin lähes koko muu yhteiskunta olettavat kaikkien eläkeläisten olevan vanhuksia.

Hulppean hauskasti ja viiltävän terävästi Minna Lindgren tarttuu käsityksiimme vanhenemisesta ja vanhuudesta niin kriitikoiden kuin lukijoiden rakastamassa romaanissa Vihainen leski.

 

Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin & Ennen kuin olet poissa (Förlaget)

Klo 15.40-16.00, Agricola

Haastattelija Tapani Ritamäki (kaksikielinen)

 

Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli

Klo 15.40-16, Tieto, B-halli

Janne Saarikiven mittava, upea teos Suomen kieli ja mieli jäljittää huippukiinnostavasti niin Suomen, suomen kielen, suomalaisen ajattelun kuin kulttuurin yhteyksiä - paikoin poleemisesti, paikoin ratkiriemukkaalla tavalla.

Haastattelija Juha Hurme

 

Mia Franck ja Lars Sund (Förlaget, ruotsinkielinen)

Klo 16.00-16.40, Tieto, B-halli
Att skriva historisk prosa på ett modernt sätt
Lars Sund, romanaktuell med ”Där musiken började” som utspelar sig i 60-, 70- och 80-talets Jakobstad, New York och Vasa samtalar med Åbo-författaren Mia Franck, aktuell med romanen ”Bombträdgården” om Liselott som 1942 skickas som krigsbarn till Sverige när bombplanen flyger tätt över Helsingfors. Lars Sund, Mia Franck och Tapani Ritamäki. Bägge böckerna kommer på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos.

 

Sunnuntai 7.10.

 

J.P. Pulkkinen: Sinisiipi

Klo 10.20-10.40, Agricola

Klo 11.00-11.15, Luemme lapsille&kirjailijan ääni, 2.krs.

Myrtsi, Martsari ja Koivis. Vantaa. Kaupungiksi kasvanut, mutta mihin hintaan? Timosta tuli isona poliisi, jonka nuoren naisen murhatutkimus vie keskelle lapsuuden maisemia. J.P.Pulkkisen Sinisiipi on trilogian avaus, häikäisevä sellainen.   

Haastattelija Petra Kakko 

 

Henriikka Tavi: Tellervo

Klo 10.20-10.45 Jukola, 2.krs. 

Henriikka Tavin Tellervo on villi - ja kiusallinen - aikalaisromaani, joka kertoo itsen ja toisen ihmisen vimmaisesta tutkimisesta, etsimisestä ja kadottamisesta; palkitun runoilijan ensimmäinen upea romaani on läheisyyden etsinnän paljaaksi kirjoittamista, koomiseen ja traagiseen asti menevällä tavalla.

Haastattelija Maarit Halmesarka

 

Mikko Piispa: Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta

Klo 10.30-11.00, Tieto, B-halli

Suomessa on noin 700 000 Y-sukupolven edustajaa, siis karkeasti ottaen 1980-luvulla syntynyttä, näihin aikoihin vakavan aikuiselämänsä alkutaipaleella olijaa, joilla on käsitys itsestään ja muilla on käsitys heistä – mutta pitävätkö nuo käsitykset paikkansa?

Haastattelija Nina Paavolainen

 

Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Olli Seuri ja Antto Vihma: Totuuden jälkeen – miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana

Klo 11-11.30 Tieto, B-halli

Totuuden jälkeen on ensimmäinen suomalainen kokonaiskatsaus totuudenjälkeisen ajan murrokseen ja ajankohtaisiin ilmöihin - ja meille jokaiselle tarpeellinen katsaus se onkin!

Haastattelija Nina Paavolainen

 

Tuomas Tapio: Geotalouden paluu – Kiristyvä maailmantalous ja Suomen vaihtoehdot

Klo 11.50-12.15, Eino

Tuomas Tapion upea tietokirja Geotalouden paluu – Kiristyvä maailmantalous ja Suomen vaihtoehdot antaa meille jokaiselle loistavat eväät ymmärtää maailman taloudellisten valtasuhteiden ja kauppapolitiikan käynnissä olevia suuria muutoksia.

Haastattelija Ville Laamanen (Turun yliopiston poliittisen historian tutkija, tietokirjailija)

 

Hannele Mikaela Taivassalo: Scandorama

Klo 12.00-12.30, Kallas (Förlaget)

Hannele Mikaela Taivassalo ja Catherine Anyango Grünewald vievät lukijansa Scandoramaan, skandinaaviseen idylliyhteiskuntaan, täydellisyyden tavoittelun tyyssijaan. Valoisa Stohome, harmaa Helsingy City. Ilman papereita et ole olemassa.   

Haastattelija Maarit Halmesarka (kaksikielinen)

 

Mia Franck ja Lars Sund (ruotsinkielinen)

Klo 14.00-15.00, Fiore, A-halli

BOKHÖST!

Korta samtal och uppläsning ur nya böcker. Sabine Forsblom, Mia Franck, Oscar Rossi och Lars Sund. Konferencier Peter Sandström.

 

Sari Airola: Vuh! Vuh! Kuka siellä?

Klo 12.30-13, Ilonin ihmemaa, B-halli

Klo 14.15-14.30 Luemme lapsille&kirjailijan ääni, 2.krs.

Kanelin avulla opit millaisia koirat ovat, mitä kaikkea ne tekevät, miten ne puhuvat ja mistä ne pitävät. Ai kuka on Kaneli? No fiksu ja reipas koira, tietenkin. Hurmaava kuvatietokirja koirista perheen pienimmille. 

 

Kari Häkämies: Vallanjano

Klo 12.15-12.30 Luemme lapsille&kirjailijan ääni (Isät lukevat lapsille-ohjelma)

Klo 15.20-15.50, Kuisti

Kari Häkämiehen Vallanjano on hurja kirja vallan juovuttamista ihmisistä ja eduskunnan pylväiden taakse verhotuista salaisuuksista; kukaan ei ole koskaan kuvannut suomalaista politiikkaa näin, eikä kukaan tunne sen kaikkia puolia kuten Häkämies!

Haastattelija Ilkka Kanerva

 

Mika Rättö: Se jokin – kuule härkäpapusi rapisevan

Klo 16.00-16.20

Circle-bändin kansainvälisestikin suitsutettu laulaja-kosketinsoittaja, kirjailija, ohjaaja, näyttelijä ja kuvataiteilija Mika Rättö pureutuu väkevässä uutuusromaanissaan demokratian rappeutumiseen ja laittaa villin seitsenhenkisen joukon metsästämään tasapainoisempaa, oikeudenmukaisempaa maailmaa.

Haastattelija Maarit Halmesarka

 

Mats Dumell: Valheiden helminauha

klo 16.30-16.50, Tieto, B-halli

Eräiden liikemiesten kesken on sovittu kiinteistökaupasta, joka jää kuitenkin yhden osapuolen toimesta toteutumatta, ja toinen osapuoli haluaa omansa takaisin, mutta saakin vastaansa vain syytöksiä kiristyksestä ja kiskonnasta – oikeus tuomitsee syytetyn, tehdäänkö Suomessa oikeusmurhia?

Haastattelija Nina Paavolainen

 

 

 

 

Uutuuksia