Eino Leinon palkinto Leena Krohnille

16.03.2017

Vuoden 2017 Eino Leinon palkinto on myönnetty kirjailija Leena Krohnille. Lämpimät onnittelumme!

Palkinto luovutettiin Eino Leinon Seuran vuosikokouksen yhteydessä torstaina 16.3.

Palkintoraadin perusteluissa todetaan seuraavaa:

Laajassa, pitkässä ja syvässä tuotannossaan hän kaivautuu ihmisenä olemisen ytimiin, tutkii toden käsitettä, yhteyttä, kuolemaa ja muuttumista. Myyttisyys ja fantasia yhtyvät tieteellisen tarkkaan realismiin, tieto taiteeseen, romaani novelliin ja esseeseen, runo kertomukseen. Kohtaamme hänen teoksissaan hyönteisiä, kyklooppeja, kyborgeja ja robotteja. Ja hämmennymme – terveydeksemme. Ekologina hän on ollut edelläkävijä ja teknologisen kehityksen tarkkailijana hän on nähnyt jo 1990-luvulla sen, mihin tänään on tultu.

Ihmisyyttä ja humanismia puolustaessaan hän on tinkimätön. Hän rohkenee sanoa pahan pahaksi, uskoa universaaliin etiikkaan ja ottaa myös tekstien ulkopuolisilla teoillaan moraalista kantaa. Juuri nyt me tarvitsemme häntä, hänen vastavirtaan kulkemistaan, näkijänkykyään, herkkyyttään ja uskallustaan.

Palkintoraatiin kuuluivat Antti Arnkil, Liisa Enwald, Harri Hertell ja Sakari Kirjavainen.

Eino Leinon Seura on vuonna 1947 perustettu kulttuuri- ja keskusteluseura, joka Eino Leinon hengessä ja ajan hermolla edistää kulttuurimme laaja-alaisuutta, suvaitsevaisuutta ja omaperäisyyttä. Seura on jakanut Eino Leinon palkintoa vuosittain vuodesta 1956.
Palkinto annetaan joko erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön kustantaman rahapalkinnon 5.200 euroa. Palkinnosta päättää Eino Leinon Seuran vuosikokouksen valitsema itsenäinen raati. Palkinto jaettiin nyt 62. kerran.

Leena Krohnin haastattelupyynnöt: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Lisätietoja palkinnosta: Eino Leinon Seuran sihteeri Sanna-Mari Hovi, sanna-mari.hovi@edita.fi, puh. 040 860 2507

Uutuuksia