Huikea maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme Kaunokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaana

10.11.2017

Kaunokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaaksi valittu Juha Hurmeen huikea Niemi kuljettaa lukijansa hurmemaisen väkevällä ja lennokkaalla tyylillä ei enempää eikä vähempää kuin maailmankaikkeuden kulttuurihistorian lähteille – ja tietysti Suomen oloisen niemennökäreen ympäristöön, vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon.

Taiteilija-tieteilijän tutkain löytää aina jotakin uutta jo tiedetystä. Kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Hurme sanoo, että typerä nationalistinen pullistelu ja oma "kunnioitettavan korkea" ikä saivat hänet kirjoittamaan odotetun teoksen.

"Niemi vastaa itselleni asettamaani kysymykseen ' kuka minä olen'. Tämmöiset kysymykset aktivoituvat, kun ihminen lähestyy sadan vuoden ikää. Kirjan aatteellinen motto on kollegani, näytelmäkirjailija ja kuplettilyyrikko Tatu Pekkarisen yleispätevä, antifasistinen aivoitus: 'väliaikaista kaikki on vaan'."

Niemi perustuu tekijän mukaan noin 50 vuoden valmisteluihin, joista viimeiset kolme vuotta on kulunut intensiivisesti opiskellen ja kirjoittaen.

"Opintoretkeni on ollut hauska kuin mikä. Pyrin välittämään löytöretkeilijän riemuni lukijalle. Ihmiskunta on mahtava kunta!"

JUHA HURME (s. 1959) on julkaissut viisi romaania: Volvo Amazon (2007, Otava), Puupää (2009), Hullu (2012), Nyljetyt ajatukset (2014) ja Niemi (2017). Ylistetyissä kirjoissa omaelämäkerrallinen aines sekoittuu fiktiiviseen hurmemaisen puhuttelevasti. Niemen pohjalta on syntynyt myös mm. Suomi 100 000 -iltamakiertue nuorille näyttelijöille, ja tekeillä on näytelmä Suomen kansallisteatteriin helmikuuksi 2018.

Suomen kiistatta omaperäisimpänä teatteriohjaajanakin tunnettu Hurme on Yövieraat- ja Nälkäteatterin sekä Suomen kiinalaisen teatterin perustajia. Palkittu ohjaaja-käsikirjoittaja on toiminut niin ikään Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana ja Teatteri Telakan johtajana. Kotimaisten klassikoiden vaalijana hän on ohjannut näytelmiä useille kaupunginteattereille.

"Hurmeen kerronta on uskomaton näyte hyvien tarinoiden voimasta." Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat

 

Lisätiedot: Tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387

 

Uutuuksia