Toukokuun kirjoissa kirjoitetaan koskettavasti mm. ulkopuolisuudesta

09.05.2017

Toukokuussa huikeita tarinoita muukalaisuudesta Maria Peuralta ja Hilary Mantelilta, jatkoa huippusuositulle Yokon yökirjalle ja herkullinen gluteeniton keittokirja.

Jo esikoisromaanillaan On rakkautes ääretön vuonna 2001 lukijansa 
hurmannut Maria Peura julkaisee 19. toukokuuta odotetun ensimmäisen lyhyiden tarinoiden kokoelmansa Tunkeilijat. Seitsemän teosta ja useita näytelmiä tehnyt palkittu kirjailija ja dramaturgi sanoo, että lyhytproosan muoto on ollut puskemassa pintaan jo pidempään. Ajatus erilaista rajanylityksistä alkoi synnyttää tarinoita sekä suomeksi että meänkielellä. Samaan aikaan tekstien syntymisen kanssa pakolaisia alkoi tulvia Haaparannan ja Tornion rajan yli.

"Kävin monta kertaa Torniossa haastattelemassa turvapaikanhakijoita,
 ja Porvoossa tein harvakseltaan vapaaehtoisvuoroja vastaanottokeskuksessa. Minun on helppo tavoittaa vieraus itsessäni. Naisena – ja seksistisen 1980-luvun teinityttönä – tiedän liiankin hyvin, miltä tuntuu olla henkilökohtaisten rajanylitysten kohteena. Tunkeilijat on kirja hyvin monenlaisista rajanylityksistä, ei siis vain tähän meneillään olevaan kansainvaellukseen liittyvistä. Esimerkiksi seksuaalisuus on tärkeä osa tematiikkaa."

Peuralla on teemaan varsin henkilökohtainen suhde siitäkin syystä, 
että hän on syntynyt Pellossa ja elänyt 19 ensimmäistä vuottaan rajalla. Hän sanoo yllättyneensä siitä, kuinka hauskaa eri kielillä oli leikitellä.

"Äidinkielekseni olen varastanut Ruotsin puolella virallisen kielen aseman saaneen meänkielen, jota Suomen Pellossa puhutaan murteena – erotuksena oikeastaan vain se, että Suomen puolella ruotsalaisperäisten sanojen määrä on vähäisempi. Koska vanhempani eivät ole kotoisin Tornionjokilaaksosta, olen luonut itselleni kaksi identiteettiä: tornionjokilaaksolaisen sisäpuolisen ja muukalaisen identiteetin."

Niinpä novelleihinkin sujahti helposti kysymys siitä, millaista on yrittää olla yhtä aikaa yhteisön sisällä ja sen ulkopuolella.

"Ajallinen etäisyys niihin aikoihin, kun olen tytön ja naisen ruumiineni ollut rajanylityksille alttiimpi, auttaa jo irrottautumaan. Tunnen itseni vahvemmaksi, häpeä on vähemmän hallitseva. Uskallan kirjoittamalla puolustaa haurasta itseäni ja kaunista seksuaalisuutta, johon jokaisella on oikeus."

Annika Sandelinin kirjoittama, Linda Bondestamin kuvittama ja Liisa Ryömän suomentama nuortenkirja, 29.5. ilmestyvä Kiusallista ja huipputärkeää (Pinsamt och livsviktigt, Förlaget) on itsenäinen jatko-osa supersuositulle Yokon yökirjalle (Yokos nattbok, 2014). Lempeän hauskassa uutukaisessa Yoko havainnoi yökirjalleen 11-vuotiaan arkea oivaltavasti ja riemullisesti. Havainnot ystävistä, perheestä ja kaikesta ihanasta ja kiusallisesta pohjaavat pitkälti suomen­ruotsalaisen kirjailijan omiin kokemuksiin.

"Yoko tosiaan muistuttaa minua pienenä, vaikka on toisaalta ihan oma olentonsa. Välillä ajattelen, että hän on kuin kolmas lapsi, jota en koskaan saanut. Näin jälkikäteen ihmettelen, kuinka paljon olenkaan poiminut suoraan omasta todellisuudestani. Tapahtumia on tietysti hiukan muokattu ja ne nähdään Yokon silmin, mutta kaikki elämässä kokemani vajavaisuuden tuntemukset ovat saaneet liukua mukaan kirjaan. Tuoreetkin kauhukokemukseni esimerkiksi autokoulusta ovat läsnä, kun Yokon äiti ajaa autoa. Vaikka on hän kyllä minuakin huonompi ajaja", Sandelin toteaa.

Vaasalainen keittokirjailija ja ruoka-alan ammattilainen Malin Båtmästar oivalsi kolme vuotta sitten, että keittiössä pystyy loihtimaan hyvää tekeviä huippuherkkuja gluteenittomistakin raaka-aineista. Heti toukokuun alkajaisiksi on nyt ilmestynyt upea keittokirja Rakkaudella, Malin (Naturligt glutenfritt, Förlaget), jossa keskitytään loihtimaan herkullista ja raikasta syötävää käyttämällä raaka-aineina vaikkapa hamppu- ja kookosjauhoja tai tuntemattomampia lupiini- ja durrajauhoja. Kirja on itsenäinen jatko-osa Båtmästarin suositulle esikoiskirjalle Malins nya mat – glutenfri mat för livsnjutare.

Ensimmäinen kirja oli kokeilua, josko kokista, kahvilanpitäjästä ja ruokabloggaajasta kehkeytyisi keittokirjailija.

"Olen kehittynyt jättiaskelin erityisesti gluteenittoman leivän loihtijana. Kauppojen valikoima gluteenittomien jauhojen suhteen on kasvanut räjähdysmäisesti. Uuden kirjani resepteissä voikin helposti soveltaa raaka-aineita oman maun mukaan. Kaiken tämän kokemuksen kypsyttämänä pitää ehkä tehdä vielä kolmaskin gluteeniton kirja."

Toukokuun päätteeksi ilmestyy kauan kaivattu uusi suomennos rakastetulta brittikirjailijalta Hilary Mantelilta, joka nousi suursuosioon historiallisilla teoksillaan Susipalatsi ja Syytettyjen sali. Yksitoista ennen suomentamatonta novellia todistavat historiallisten romaanien kirjoittajan taidoista myös tarkkanäköisenä nykymaailman kuvaajana. Ulkopuolisuuden ja irrallisuuden tuntu, väärinkäsitykset ja erilaiset absurdeiksi äityvät tilanteet toistuvat Kaisa Siveniuksen loisteliaasti suomentaman Margaret Thatcherin salamurha -kokoelman mukaansatempaavissa tarinoissa. Näistä tarinoista ei puutu mustaa huumoria eikä poliittista pelisilmää.

Kesäkauden aikana julkaistaan odotetut kaunokirjalliset uutukaiset Pertti Lassilalta, Johan Bargumilta, ja Kari Häkämieheltä sekä Matts Dumellin tietokirja Mannerheimin ratkaisevasta 
vuodesta 1917.

Teoksen syyskauden ennätysmäisen runsaasta, 
komeasta tuotannosta järjestetään median edustajille
PRESSIAAMIAINEN tiistaina 23.5. klo 10–11.30 
Teoksen salongissa (Kasarmikatu 23 A, 3. krs).
Vp. 19.5. mennessä: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

 

Lisätiedot: Hannele Jyrkkä, hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 322 2387

Uutuuksia