Tuomas Timosen Salkku Ylen Tanssiva karhu -runopalkintoehdokkaana

17.06.2021

Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaat vuodelle 2020 on valittu. Tuomas Timosen upea runoteos Salkku on ehdolla palkinnon saajaksi. Lämpimät onnittelut Tuomas!

Palkintoehdokkuusperusteluissa todetaan näin:

Salkussa käydään räyhäisää debattia taiteesta. Runoilija haastaa ”Hyvää taidetta verovaroilla”  -nettipalstahuutelut kirjoituskoneella naputeltuilla runofragmenteilla ja ironialla: ”On taiteilijoitten syytä, että todellisuus on niin huono.

Salkusta löytyy runosarjoja, jotka ovat syntyneet poikkitaiteellisista kohtaamisista. Timonen provosoi ja yllyttää Asetelmia_makulointia -projektinsa  hengessä keittämään, silpomaan, ampumaan, hukuttamaan ja muilla tavoin eliminoimaan ”turhat” kirjat maailmaa pilaamasta, sillä ”toisin kuin ihmisten tuhoamista, sitä eivät lait sääntele."

Vuodenajat, unet, fasaanit ja uimaretket ovat poikkeuksia, joille pidättyvä, jopa kärttyisä runoilijaminä vastentahtoisesti antautuu. Kesä tulee, ”täytyy alkaa siirrellä sisäelimiä huoneesta toiseen, kuunnella satakielen laulua.” Rakkauskin vaanii: Salkusta löytyy ohje jolla ”voit esittää loputtoman rakkausrunon aina kun sellaista tarvitaan!

Tanssiva karhu -edokkaina ovat myös Tarita Ikonen, Susinukke Kosola, Elsa Tölli, Kaarina Valoaalto ja Virpi Vairinen.

Ehdokkaat  julkistettiin Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösessä torstaina 17.6. klo 15. Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto. Tänä vuonna se jaetaan Runokuu-tapahtumassa 21.8. Palkintosumma on 4 000 euroa. 

Tämänkertaisessa karhuraadissa ovat mukana puheenjohtajana näytelmäkirjailija, runoilija Laura Ruohonen, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja Pekka Savolainen Yle Draamasta.

Uutuuksia