Valekalevalakisan kautta löytyi Väinämöisen aikaisemmin tuntemattomat veljet - kisa palkitsee taiteilijoita

07.04.2020

Valekalevalakisa haastoi kaikki 3-6 luokkalaiset kirjoittamaan tarinoita annetuista Kalevalan hahmoista. Elokuussa Teos-kustantamo julkaisee lasten kirjoittaman uuden eepoksen; Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen.

Valekalevalakisa haastoi kaikki 3-6 luokkalaiset kirjoittamaan tarinoita tutuista hahmoista. Kilpailuun tuli yhteensä 186 teosta. Kilpailun tavoitteena oli edistää tarinankerrontaa sekä lasten luku- ja kirjoitustaitoa. Uudelleen piirrettyjen, raikkaiden hahmojen kautta lapset tutustuvat myös yhteiseen itämeren-suomalaiseen kulttuuriperintöömme.

“Valekalevalakisa oli iso ilo sekä osanottajille että järjestäjille. Kalevalan ja kansanrunouden perintö innosti osallistujat hienoihin, hauskoihin, koskettaviin, runollisiin ja filosofisiin tulkintoihin. Kilpailun taso oli niin korkea, että kaikki voittivat. Raadin leppoisaksi tehtäväksi jäi nimetä hyvien tarinoiden moninaisuudesta muutamia erityisen omaperäisiä ja sanataiteellisia suorituksia. Aineistosta koottu eepos Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen kertoo vastaansanomattomasti, että monituhatvuotinen aarre on kulumaton avautuen uusille sukupolville aina uutena, raikkaana ja elämään aineksia antavana”, summaa kirjailija Juha Hurme kilpailun saldoa. 

Tuomaristo ja kirjan toimittajat kirjailija Juha Hurme, sarjakuvataiteilija Kati Rapia, dramaturgi Elli Salo sekä runoilija Miira Luhtavaara valitsivat osallistujien joukosta viisi palkittavaa.

Maria Mieskonen, Hamarin koulu, Porvoo 
Nicholas Padatsu, Hamarin koulu, Porvoo 
Mehar Rahman, Puistopolun peruskoulu, Helsinki 
Hilla Saarikoski, Tammelan koulu, Tampere 
Anna Vinogradova, Puistopolun peruskoulu, Helsinki

Palkittavat saavat palkinnoksi Suomalaiseen Kirjakaupan lahjakortit, jotka lähetetään poikkeusolosuhteiden jälkeen palkinnon saajille postitse. 

Lisäksi noin 40 lasten tarinat tullaan julkaisemaan Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen -kirjassa elokuussa. Kirja on saanut nimensä taipalsaarelaisen Vainö Hulkkosen (Vehkataipaleen koulu) kirjoittaman kertomuksen mukaan, jossa Väinämöinen löytää kadonneet veljensä Mäinämöisen ja Zäinämöisen. He ovat kolmoset! Kirjan kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Kati Rapia ja Porvoon taidekoulun oppilaat.

“On tärkeää ja arvokasta, että Kalevalan maailmaan avataan ovia eri tavoin. Valekalevala on ollut hieno mahdollisuus tutustua vaativaan tarinaan oman tekemisen ja luovuuden keinoin. Näin Kalevala muuttuu lähestyttäväksi ja hauskaksi ja ehkä innostaa osallistujia tutustumaan myös alkuperäiseen teokseen”, kertoo opetusneuvos Minna Härmänen Opetushallituksesta.

Kilpailun yhteistyökumppaneina ja tukijoina toimivat Suomalainen Kirjakauppa, Opetushallituksen Lukuliike, Lastenkirjainstituutti, Suomen luokanopettajat ry, Koneen Säätiö, Kalevalaseura, Teos-Kustantamo sekä Tiketti. Valekalevalakisa on osa Juha Hurmeen ja Tuomari Nurmion alullepanemaa KalevalaFest-hanketta.

Kilpailun säännöt: www.valekalevala.fi/kisa/

Tiedotteen liitteenä hahmokuvaukset tekstinä.

Hahmojen ladattavat kuvat (© Kati Rapia) löytyvät Google Drive-kansiosta: bit.ly/Valekalevala_kuvat 

Lisäksi hahmot löytyvät kuvina
Valekalevalan nettisivuilta: www.valekalevala.fi/hahmot

ja videoina
Valekalevalan Youtube-kanavalta: ValeKalevala Official
KalevalaFestin Instagramista: www.instagram.com/kalevalafest
KalevalaFestin Facebookista: www.facebook.com/kalevalafest

 

Lisätietoja:
Kalevala Fest ry:n tuottajat:

Riitta Huttunen, riitta@maetka.fi, 050-3551036
Sirpa Lahti, sirpa@maetka.fi, 040-7384736
#väinämöinenmäinämöinenzäinämöinen #valekalevala #kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #KETKU

 

 
 

Valekalevala hahmokuvaukset aakkosjärjestyksessä

Aino

Kiva nuori ihminen, Joukahaisen sisko. Valitsee elämän kalana mieluummin kuin menee naimisiin puolison kanssa, jota ei rakasta.

Alli

Nuori kapinallinen, joka uskaltaa vaatia parempaa. Hän ei hyväksy vanhoja tapoja, jos ne eivät ole oikeudenmukaisia. Luonteeltaan äksykki. Runoilija.

Eläinkuntaa

Karhu, hirvi, peura, kettu, susi, jänis, orava, lumikko, kärppä, hiiri, hämähäkki, muurahainen, lepakko, leppäkerttu, sisilisko, mehiläinen, sammakko, käärme, mato, monni, hauki (ja muut kalat), hylje, lohikäärme, joutsen, kotka, sotka, haukka, metso, tikka, leppälintu, naakka, västäräkki, pääskynen, kuukkeli, sorsa, koira, hevonen, lehmä ja härkä, kissa, sika, lammas, pässi ja kaikki muut.

Iku-Turso

Merenalainen hirviö, jota kukaan ei ole nähnyt kokonaan. Kuolematon, valtava, ikivanha ja hirmuinen. Saattaa olla pelkkää huhua.

Ilmarinen

Mahtava velho ja tunari kuten paras ystävänsä ja kilpakumppaninsa Väinämöinen. Ammatiltaan seppä, hyväntahtoinen värkkääjä. Osaa tehdä aivan ihmeellisiä koneita, kun sille päälle sattuu, jopa Sammon, josta kukaan ei tiedä, että mikä se oikein on, ja kuinka sitä pitäisi käyttää. Ihmissuhdeasioissa epäonninen. Kun jää leskeksi, takoo itselleen metallista vaimon. Eihän semmoisesta mitään tule.

Ilmatar

Raskaana 700 vuotta. Sukelsi veteen ja muuttui Veden emoksi. Väinämöisen äiti.

Itkevä koivu

Ihmisen ja luonnon raja on Kalevalassa hienon liukuva. Luonto on ihmisen koti, ja maailma elää kokonaisena. Siten koivullakin voi olla tunteita ja jopa puhekyky. Myös aurinko ja kuu voivat antaa neuvoja, ja jänis välittää tärkeän viestin.

Joukahainen

Ainon veli. Kademieli haastaja. Erityisesti kadehtii Väinämöiseltä tämän taitoja, tietoja ja mainetta. Ajaa liian lujaa rekipelillä ja kolaroi herkästi. Ei pysy polulla, suistuu suohon aina välillä.

Kullervo

Traumatisoitunut sotalapsi, joka kohtaa maailman aina nyrkit pystyssä. Kaikki, mihin Kullervo koskee, menee rikki. Väkivaltakierre vie murhiin, Kullervo syöttää Pohjan neidon metsän pedoille.

Kyllikki

Rohkea ja päättäväinen, ei anna yhtään periksi Lemminkäiselle, joka yrittää koko ajan kukkoilla. Tykkää keinumisesta, leikeistä ja tanssista. Onkin tosi hyvä tanssimaan.

Lapsi lattialla

Leikkii siinä, kuulee kaiken, näkee kaiken, tietää kaiken, ymmärtää kaiken. On aina paikalla silloin kun tarvitaan, ja myös silloin, kun ei tarvita.

Lemminkäinen

Sluiba, tyttöjen mielestä tosi kiva. Lemminkäisen mielestä tytöt ovat tosi kivoja. Hurjapää, nopeasti leimahtava ja harkitsematon: tekee ennen kuin ajattelee, ja ajautuu siten herkästi ongelmiin. Kosi vähän liian nopeasti Kyllikkiä, eikä suhteesta tullut kestävää.

Lemminkäisen äiti

Rasittava. Puuttuu kaikkeen, jopa Lemminkäisen kuolemaan. Ohjailee, määräilee ja ylihuolehtii. rasittava anoppi. Taitaa loitsut ja perinteen, eli on kunnon kulttuuritäti.

Muna

Jossa on kaikki, ihan kaikki, koko kosmos. Iso lintu muni sen Väinämöisen äidin polven päälle, kun tämä lillui meressä.

Märkähattu karjapaimen

Vähän epämääräinen kaveri, josta ei oikein kukaan pidä. Eikä hän pidä kenestäkään. Näillä asioilla on epäilemättä yhteys. Kyräilee jossain nurkassa, kyttää toisia, ei pääse mukaan mihinkään porukkaan. Huhutaan, että hän ampui kyykäärmeen Lemminkäisen sydämeen ja syöksi tämän Tuonelan jokeen.

Pikku mies

Tilanteen vaatiessa iso. Unohdettu suurmies. Kutsutaan paikalle, kun on paha paikka. Erittäin kova kaatamaan puita. Nousee merestä kuivalle maalle, ja homman hoidettuaan palaa takaisin mereen.

Pohjan akka

Mahtava. Hänellä on valtaa, voimaa ja bisnesälyä. On Väinämöisen ja Ilmarisen veroinen suuri päällikkö ja, erimielisyyksien koittaessa, näille kaveruksille kova vastus. Osaa kriisitilanteessa muuntautua jättiläiskotkaksi, joka jaksaa kantaa sata soturia.

Pohjan isäntä

Mahtavan varjo. Vaimo määrää kaiken. On aina näyttävästi esillä, mutta ei saa mitään aikaiseksi. 

Pohjan neito

Kaikkien tavoittelema, vastustamaton ja rikas. Menee naimisiin Ilmarisen kanssa, mutta kuolee ennen aikojaan, kun menee leipomaan pilan päiten Kullervon eväsleipään kiven. Sitä hänen ei olisi pitänyt tehdä.

Puhuva miekka

Kullervon työkalu, jolla on sana hallussa. Miekalla on terävät mietteet, mutta, yllättävää kyllä, se ei aina janoakaan verta, vaan saattaa päinvastoin puhua heiluttajalleen järkeä ja estää turhan verenvuodatuksen. 

Väinämöinen

Syntyi 30-vuotiaana, itkupilli. Viisas muusikko ja mahtava velho. Tietää todella paljon kaikesta, mutta on välillä erittäin avuton ja tunaroi. Lyö kirveellä polveen ja on naisten kanssa ujo ja estynyt. Äiti joutuu neuvomaan häntä jopa haudan takaa. Elämän ja kuoleman raja ei ole vanhoissa runoissa jyrkkä.

Uutuuksia