09.05.2019

Miira Luhtavaara ja Stina Saari Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina, onnea!!

Elina Halttunen, Johanna Sinisalo ja Rosa Meriläinen uutuusteostensa kera Akateemisessa kirjakaupassa.

Veera Antsalon Imago ja Henriikka Tavin Tellervo Runeberg-palkintoehdokkaiksi.

14.12.2018

Vuoden 2019 Runeberg-palkintoehdokkaat on julkistettu, mukana kaksi Teoksen kirjailijaa, Veera Antsalo ja Henriikka Tavi.

Raadin perustelut:

Veera Antsalon runoelma Imago (Teos) vie – tekijää lainataksemme – ”kuvailun ulkopuolelle”. Kun lukijana pysähtyy miettimään runoilijan itselleen asettamaa tehtävää, huimaa: kuinka luoda imago, kuva, kuvailematta. ”Tytön”, Filmitähden ja Kuningattaren vaihtuvia vaikutelmia välittää puhuja, joka kuin kiusoitellen korostaa epävarmuuksia, horjahduksia ja heilahduksia. Puhuja on tehtävässään lukijaa kohtaan äärimmäisen auttavainen tarjoillen tulkintoja ja katkoen turhiksi katsomiaan tarinalankoja. Veera Antsalo onnistuu virittämään runoelmaan äänimaailman, josta syntyy niin houkutteleva ja viekoittelevan vino tila–aika-avaruus, että kuvien vilistäessä lukija halukkaasti lähtee matkaan kauas kuvailun tuolle puolen.

Henriikka Tavin romaanin Tellervo (Teos) nimihenkilöllä on kolme korkeakoulututkintoa, koulutusta vastaamaton työpaikka kioskimyyjänä ja yksi ystävä. Havahduttuaan myös parisuhteen tarpeellisuuteen Tellervo ryhtyy etsimään rakkautta amerikkalaisen parisuhdekonsultin johdolla. Tellervon järjestelmällistä asennoitumista tehtäväänsä voi kenties parhaiten kuvata suorittamiseksi. Ensimmäisessä romaanissaan Henriikka Tavi kirjoittaa itsehoitokirjallisuuden ja parisuhdeoppaiden hersyvää parodiaa, jossa piruillaan romanttisen rakkauden, muuttumattomien sukupuoliroolien ja itsenäisyyden hankalalle kolmiyhteydelle. Ilkikurisen hymyn rinnalla romaani kuitenkin nostaa lukijan nähtäville kohtuuttomat ja joskus traagisetkin vaatimukset, joita kulttuurimme tuntuu asettavan onnelliselle elämälle.

Runeberg-palkintoa on jaettu vuodesta 1987 lähtien. Se on Finlandia-palkintojen jälkeen arvostetuin kirjallisuuspalkinto, vaikka rahallinen arvo on vain 10 000 euroa. Toisin kuin Finlandia-palkinnossa Runeberg-palkinnosta saavat kisata kaikki kaunokirjallisuuden lajityypit. 

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä, 5.2.2019.

Uutuuksia